Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Držanje teladi
  • 28.02.2024. 07:30

Koje su prednosti držanja teladi u paru?

Smještaj barem dva teleta u zajedničkom prostoru može poboljšati dobrobit životinja, njihov rast, ali i percepciju potrošača

Foto: Depositphotos/VeraVerano
  • 2.129
  • 213
  • 0

Individualno držanje teladi u mliječnom govedarstvu uobičajeno je u Europi i SAD-u. Ovakav način uzgoja smatra se praktičnijim, a postao je popularan u '70. i '80. godinama prošlog stoljeća.  

Glavni razlozi bili su smanjiti rizik prijenosa bolesti između teladi, pojedinačno hranjenje, spriječiti međusobno sisanje te bolje praćenje svakog teleta. 

Svatko voli društvo 

No, istraživanja pokazuju kako su goveda vrlo društvena bića pa su na ovaj način bili uskraćeni za društveni kontakt, nedostajale su im socijalne vještine, teže su se suočavali s novim situacijama, nisu imali dobro pamćenje, pažnju, sporo su učili i prilagođavali se okolini. 

Stoga se posljednjih godina sve više govori o njihovom držanju u paru, malim ili velikim skupinama. Smatra se da su takvi sustavi učinkovitiji, a preferiraju ih i krajnji potrošači. 

Smještaj barem dva teleta u zajedničkm prostoru može poboljšati dobrobit životinja, njihov rast, ali i percepciju potrošača, zaključila je u svom istraživanju Jennifer Van Os sa Sveučilišta Wisconsin-Madison, SAD. 

Osim navedenih pozitivnih strana, ovako uzgajane životinje pokazuju i veću prilagodbu promjenama. Spremiji su nakon odbića jesti novu hranu kao što su žitarice, sijeno i druge smjese, piše bovinevetonline.

"Uzgoj zdrave teladi u parovima ili grupama moguć je ako se njima dobro upravlja", kaže ona i poručuje da prije ovakve odluke svaki stočar mora procijeniti zdravstveno stanje stoke. 

Kada ih sparivati? 

Nekoliko ranijih studija pokazalo je da telad koja su uzgajana u parovima imaju veći dnevni prirast. Prilikom odvikavanja od mlijeka, postigli su veću tjelesnu težinu u usporedbi s onom koja su bila uzgajana pojedinačno. Bolje su jeli i smjese, više ležali te se prilagođavali prostoru.

Istraživanja pokazuju da telad treba sparivati ​​tijekom prva 3 tjedna života, a poželjna razlika u dobi između njih trebala bi biti jedan do dva tjedna, navodi PennState Extension.

Tri vrste smještaja 

Kada je riječ o opcijama smještaja, njih je više. 

Prva je na jedan ograđeni prostor staviti dvije kućice za telad. No, treba imati na umu da oni radije provode većinu vremena zajedno, a to znači da će i ležati u istoj kućici. Ubrzo će ponestati prostora i za njih i za stelju koja mora biti suha i čista. 

Druga mogućnost je velika kućica u koju stane više njih, no Van Os upozorava kako ona ima i veliki otvor s jedne strane pa treba paziti gdje ju smjestiti kako životinje ne bi bile izložene lošim vremenskim uvjetima. Zato treba izbjegavati postavljanje otvora prema smjeru odakle pušu jaki vjetrovi. 

Govoreći o uzgoju u zatvorenom, dobar izbor su zajednički boksevi


Tagovi

Držanje teladi Telad u paru Mliječno govedarstvo Društvenost goveda Individualno držanje Dobrobit životinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.