Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najskuplje kokoši
  • 22.11.2023. 18:00

Koje su tri najskuplje pasmine kokoši i zašto?

Više je razloga zbog kojih su skupe i cijenjene. Zato ih i nije lako naći na tržištu

Foto: Depositphotos/S_Khol
  • 4.619
  • 288
  • 0

Među brojnim pasminama kokoši mogu se naći i veoma skupe i rijetke koje su izuzetno cijenjene među uzgajivačima. Svojim neobičnim izgledom i karakteristikama plijene pažnju.

Ayam Cemani ima crno meso

Na prvom mjestu je Ayam Cemani (naslovna fotografija, op.ur.) koja ne samo da je najskuplja, nego je jedinstvenom čini niz osobina. Vodi porijeklo s indonezijskog otoka Java. Kvaliteta mesa je drugačija nego kod drugih pasmina, bogato je proteinima i manje masno. Prvi su je 1920. opisali nizozemski doseljenici, a Jan Steverik je 1998. donio prve primjerke u Europu. Veoma su rijetki i na otoku Javi. Problem povećava i slabo izlijeganje pilića. Odrasla jedinka košta preko 2.000 eura.

Višak tamnog pigmenta mu daje jedinstvenu crnu boju perja, mesa, kandži i kostiju. Snesu 80 jaja godišnje. Nisu laki za držanje, vole letjeti, živahni su.

Zmajeva kokoš najukusnija

Iz Vijetnama dolazi pasmina koja ima najukusnije meso Dong Tao ili zmajeva kokoš. Upravo zbog tog razloga uzgajivači ne mogu zadovoljiti potražnju. Nekada je bila rezervirana samo za kraljeve, a sada se poslužuje u skupim restoranima. Lako se prepoznaju po specifičnom izgledu nogu.

Zmajeva kokoš (Foto: WikimediaCommons/Computer0001)

Životinje su veoma osjetljive i traže više brige nego ostala perad. Reagiraju na promjene vremenskih prilika. Cijena jednog primjerka je preko 1.800 eura. Postoji vjerovanje da donose sreću onome tko ih drži. Neophodno je da se uzgajaju osam mjeseci do klanja, dok se uobičajene pasmine tove samo tri mjeseca. Mogu težiti od 2,7 do 3,6 kg kada su stari od 8 do 12 mjeseci.

Deathlyer ima veliku nosivost jaja

Treća je Deathlyer, a njezina je prednost velika nosivost jaja tijekom života, što ih čini najproduktivnijom pasminom. Kod drugih period intenzivne nosivosti traje do tri godine, dok je to kod Deathlyera ujednačeno cijelog života. Godišnje snese 150 do 250 jaja. Na godišnjem nivou to nije veliki broj i zbog toga su ih potisnule pasmine poput Leghorna. Porijeklo joj je iz Njemačke gdje se uzgaja više od 400 godina, a ondje ju nazivaju Westfälischer Totleger. 

2005. godine na svijetu je bilo samo 343 mužjaka i 1.492 kokoši i još uvijek je ugrožena. Odrasla jedinka košta oko 230 eura, ali je veoma mala ponuda na tržištu. Postoje dva varijeteta sa srebrnim i zlatnim perjem.

Kako izgledaju, pogledajte u videu: 

Fotografija korištena u tekstu podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported license.


Tagovi

Ayam Cemani Dong Tao Deathlyer Crna kokoš Velika nosivost jaja Zmajeva kokoš Totleger Pasmine kokoši Najskuplje pasmine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB