Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampionska titula
  • 05.11.2023. 18:00

Koliko mlijeka dnevno daje svjetska prvakinja, krava Shakira?

Odlična genetika osmogodišnje krave, suvremena farma i primjerena hranidba dali su vrhunske rezultate

Foto: YouTube/screenshot
  • 13.503
  • 747
  • 0

Osmogodišnja holstein krava Erbacres Snapple Shakira osvojila je titulu velike prvakinje, Supreme Champion, na najvećoj svjetskoj izložbi mliječnih pasmina, World Dairy Expo, u Wisconsinu, SAD.

Suvremena farma

Njena vlasnica Isabel Jackobs zajedno s bratom Ianom vodi konvencionalnu farmu muznih krava u kanadskoj provinciji Quebec. Imaju 500 muznih grla i 400 teladi.

Obrađuju ukupnu površinu od 1.214 ha, od toga je 305 ha pod lucernom, 152 ha sijenom, 184 ha kukuruzom, 96 ha sojom, 58 ha pšenicom i 58 ha smjesom zobi i graška. Obrok je baziran od suhog sijena, pokošene trave, zrna i silaže kukuruza. Prosječna mliječnost po grlu je 11.000 kg na godišnjoj razini, a mužnja se obavlja dva puta dnevno.

Daje gotovo 60 kg mlijeka

Shakira EX-97 je proglašena za najljepšu kravu Sjeverne Amerike 2023., a dnevno daje 59 kg mlijeka. Prije šest godina kupili su tada dvogodišnje govedo na Svjetskom sajmu mlijeka WDE.

Očekuju da će ove godine ukupno proizvesti do 15.561 kg mlijeka s 4,7 posto masti i 3,4 posto proteina. Broj somatskih stanica u njenom mlijeku je 5.000 stanica/ml. Već je otelila pet teladi. Njeno podrijetlo je također impresivno, što joj je donijelo ovu titulu. Naime, ona je unuka crveno-bijele holstein krave Khw Regiment Apple-Red-ET EX-96 4E 41 koja je osvajila brojne nagrade i također bila šampionka.

Čeka i šesto tele

Shakira će ovog mjeseca sudjelovati na Kraljevskom zimskom sajmu poljoprivrede u Torontu. Sada je steona i očekuje se da će u svibnju na svijet doći njeno šesto tele. Jacobsovi prodaju embrije svojih krava, ali njeni nisu na prodaju i ostavljaju ih za daljnje potomstvo na svojoj farmi.

Kako je izgledalo njezino predstavljanje na izložbi, pogledajte u videu: 


Tagovi

World Dairy Expo 2023 Krava šampionka Erbacreov Snapple Shakira EX-97 Mliječna krava Krava Shakira Mliječnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.