Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kina vs EU
  • 18.06.2024. 18:00

"Kontranapad" Kine: Uvode porezne namete na uvoz svinjskog mesa iz EU

Kinesko udruženje stočara "CAHA" optužilo je EU za nepoštenu trgovinsku praksu. Sumnja se da je ovaj potez povučen zbog carina EU na kineska električna vozila.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 247
  • 60
  • 0

Unosni izvoz europske svinjetine i njenih nusproizvoda u Kinu ozbiljno je pod prijetnjom uvođenja poreznih nameta i drugih ograničenja. Ova azijska zemlja otvorila je antidamping istragu u vezi s uvozom svinjskog mesa iz EU, očigledno kao odgovor na carine do čak 38,1 posto na električna vozila proizvedena u Kini. Istovremeno,

Kako piše pigprogress.net, službeno priopćenje o istrazi od strane ministarstva trgovine uslijedilo je nakon pritužbi Kineskog udruženja stočara "CAHA" o nepoštenoj trgovinskoj praksi u EU. Prema "CAHA", ukupna količina svinjskog mesa iz EU na kineskom tržištu opravdava optužbe za damping.

Na EU otpada više od polovice svinjskog mesa u vrijednosti od oko šest milijardi dolara koje je Kina uvezla 2023. Kineska ograničenja bi posebno mogla pogoditi Španjolsku, Nizozemsku i Dansku. 

Ostali veći izvoznici svinjskog mesa su Francuska, Njemačka i Belgija, iako je uvoz iz Njemačke trenutno obustavljen zbog izbijanja afričke svinjske kuge u toj zemlji.

EU nije zabrinuta

Europska komisija uopće nije zabrinuta zbog istrage koju je Kina objavila, rekao je glasnogovornik. Bruxelles će intenzivno pratiti proceduru i provjeriti provodi li se po pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Europski proizvođači svinjskog mesa trebali bi moći nastaviti izvozii u Kinu bez carina dok je istraga u tijeku.


Tagovi

Svinjsko meso Uvoz Kina Carine Električna vozila Izvoz mesa


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...