Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov peradi
  • 17.11.2023. 07:30

Kopunovo meso je sočnije i ukusnije - kako ga uzgojitI?

Nekada delicija za bogataše, a u Italiji tradicionalna hrana za Božić. Što karakterizira kastrirano muško pile

Foto: Depositphotos/artorndesign
  • 2.046
  • 152
  • 0

Piletina je dostupna vrsta mesa, ali to nije slučaj s kopunom, kastriranim muškim piletom.

Smatra se da su Rimljani prvi koristili meso kopuna, a ovaj naziv upravo i dolazi od talijanske riječi cappone. Zbog suše je bila zabranjena upotreba žitarica za tov kokoši. Seljaci su lukavošću prevarili zakon, kastrirali pijetlove, tovili ih i prodavali. Kroz povijest bili su cijenjeni kao hrana bogataša i kraljeva. Tradicionalno je jelo za Božić u Italiji.

Mekano i sočno meso

Kastriranje muških pilića se obavlja prije spolne zrelosti. Prema zakonodavstvu Europske unije mora biti kastriran najmanje 70 dana prije prodaje i star do 140 dana. Tijekom tova obogaćena hranidba se najvećim dijelom bazira na žitaricama, do 75 posto mjesec dana prije klanja. Dobro uhranjen dostiže težinu od 2,5 do preko 5 kg za neke pasmine.

Meso od pijetla je žilavo, dok je od kopuna ukusnije od bilo koje druge peradi, mekano je, sočno i ima veći sadržaj masti. Kod kupovine provjerite vanjski izgled očišćenog kopuna, koža treba biti sjajna, ujednačene boje bez promjena. Ispod kože je potkožna mast jednolično, svijetložuto obojena. Meso je sočno, nježno, bistro. Najčešće se priprema kuhanjem ili pečenjem.

Posao za stručnjake

Uklanjanjem muške spolne žlijezde pijetao postaje pitomiji i nije agresivan, jer opada stvaranje spolnih hormona. Kastracija ili kopunizacija se obavlja pomoću kirurškog zahvata ili upotrebom implantata estrogena. Testisi kod pjetlića su smješteni visoko prema leđima i njihovo uklanjanje predstavlja pravi kirurški zahvat. Obično se izvodi bez anestezije od strane educirane osobe. Mnogi smatraju ovaj zahvat nehumanim.

Dan prije, odnosno 24 h, prestaje se davanje hrane životinji kako bi crijeva bila prazna. Kada su siti obilnije krvare, puna crijeva pritišću trbušnu šupljinu i postupak je rizičan. Na mjestu reza se počupa perje i obavi dezinfekcija. Uklanjaju se oba testisa. Slijedi period oporavka kada im se osigurava dovoljna količina hrane i vode. Na podu treba biti čista stelja.

U slučaju primjene kemijske kastracije, estrogeni implantat se ubacuje pod kožu. Velika količina estrogena koja zaostaje u mesu čini ga nesigurnim za ljudsku prehranu.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Kopun Meso kopuna Peradarstvo Kopunizacija Kastracija pileta Pileće meso


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.