Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stres goveda
  • 21.07.2023. 10:30

Krave nakon nevremena mogu davati manje mlijeka - kako im pomoći?

Svaka promjena te grubo postupanje s kravom može dovesti do izlučivanja adrenalina, koji rezultira obustavom lučenja mlijeka, a kamoli onakvo nevrijeme, kaže savjetnik Dubravko Pocrnja.

Foto: Helena Kostić
  • 980
  • 115
  • 0

Stres kod goveda mogu uzrokovati različite situacije, čak i one koje su ljudima najbanalnije, poput promjene okruženja. Nezapamćena oluja koja je pogodila dijelove Hrvatske na grla je ostavila velike posljedice.

Predosjete promjene

One se mogu ogledati i u manjoj količini mlijeka, no malo je onoga što farmeri mogu poduzeti.

"Endokrinologija goveda je takva da oksitocin, odnosno hormon ugode, koji se otpušta pri lučenju mlijeka suzbija adrenalin kojeg životinja otpušta kad je u stresnom stanju", pojasnio je za Agroklub Dubravko Pocrnja, stručni savjetnik za govedarstvo u Odsjeku za animalnu proizvodnju i tehnologiju Federalnog agromediteranskog zavoda.

Teško stanje na farmama, vjetar nosio krovove, krave pod vedrim nebom

Stresne situacije kod krava ostavljaju velike posljedice u proizvodnji, a upravo su ta dva hormona antagonisti.

"Svaka promjena te grubo postupanje s kravom može dovesti do izlučivanja adrenalina, koji rezultira obustavom lučenja mlijeka. A kamoli onakvo nevrijeme", dodaje naš sugovornik, napomenuvši da su životinje intuitivne i da predosjete promjene.

Oslabljen imunitet

Ključno je sada pustiti da priroda odradi svoj dio posla. Najvažnije je ne izlagati ih dodatnom stresu. Postoji, napominje, nešto što se zove samoizlječenje i one će se oporaviti.

"Znači osigurati im čistu vodu, kvalitetno sijeno, ne davati sad lošu hranu jer ovakve stresne situacije oslabe imunitet i stvore uvjete za razvoj unutarnjih i vanjskih parazita. Prethodno pregledati životinje i vidjeti ima li ozbiljnijih ozljeda", kaže ovaj stručnjak dodavši kako mu se čini da će, zbog sve češćih ekstremnih uvjeta, morati uzimati iskustva s područja koje pogađaju tornada.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Stres goveda Krave Mliječna grla Dubravko Pocrnja Posljedice nevremena


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.