Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presuda
  • 14.11.2023. 14:00

Krški pašnjaci: Uz onu Visokog upravnog suda, stočarima stižu i presude s općinskih sudova

Otpetljava se dugodišnji spor između korisnika zemljišta i Hrvatskih šuma. U posjedu smo presude koja ide u korist poljoprivrednika

Foto: Vedran Stapić
  • 3.039
  • 222
  • 0

Stočari s krških područja ovih dana imaju razloga za zadovoljstvo.

Uz činjenicu da je Visoki upravni sud Republike Hrvatske ukinuo odluku Hrvatskih šuma o pokretanju postupka prinudne naplate s osnove korištenja šumskog zemljišta evidentiranog u ARKOD sustavu, a čiju je ocjenu zakonitosti još prije dvije godine zatražila udruga Hrvatski krški pašnjaci, ovih im dana stižu i nepravomoćne presude s općinskih sudova. 

Jednu od takvih u čijem smo posjedu, donio je Općinski sud u Šibeniku, Stalna služba u Kninu, a kojom je odbijena tužba Hrvatskih šuma koje su tražile da im tuženik (poljoprivrednik, op.a.) mora predati u posjed dio dvaju katastarskih čestica te isplatiti iznos od 100.685,90 kuna zajedno sa zakonskim kamatama. 

(Ne)pošteni posjednik 

Riječ je o potraživanjima koje su tražili za razdoblje od 2015. do 2020., svake godine po 16.780,90 kuna, a radi korištenja zemljišta koje predstavlja šumsko. 

Između ostalog, navele su da nije sklopio ugovor o zakupu šumskog zemljišta koje koristi u svrhu obavljanja poljoprivredne djelatnosti, a bez valjane pravne osnove, zbog čega je nepošteni posjednik te je dužan zemljište predati tužitelju kao presumiranom vlasniku. Također, dužan je nadoknaditi svu korist koju je imao za vrijeme svog posjedovanja što bi bilo jednako iznosu zakupnine koju bi morao plaćati u slučaju postojanja ugovora. 

Tuženik je s druge strane uzvratio da je pošteni posjednik jer je kao i drugi korisnici potpora u trenutku pokretanja cjelokupnog postupka dobivanja poticaja postupio na način kako su odredili Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstvo poljoprivrede koji su ih poticali na upis zemljišta u ARKOD sustav. 

Nisu dokazali vlasništvo 

Tijekom postupka, Sud je utvrdio da se radi o nesamostalnom posjedu tužitelja, s obzirom na upis vlasništva na ime RH u zemljišnim knjigama. Utvrđena je, pišu, i činjenica kako je tužitelj (HŠ) po zahtjevu tuženika od 1. lipnja 2016. odgovorio da nije u mogućnosti sklopiti Ugovor o zakupu šumskog zemljišta već da će Ministarstvu poljoprivrede predložiti davanje tog zemljišta u zakup tuženika. 

Pojednostavljeno, zemljište za koje su tražilli naknadu nije u vlasništvu Hrvatskih šuma već države, a korisnici su htjeli riješiti pitanja zakupa, no nisu uspjeli. 

"Za pokretanje vlasničke tužbe predmnijevanog vlasnika prema drugoj osobi, da bi s tim zahtjevom mogao uspjeti, potrebno je da dokaže svoje pravo vlasništva", stoji u presudi uz navod da tužitelj mora nadoknaditi tuženiku parnični trošak u iznosu od 2.750 eura. 

Riječ je, inače, o tužbama podnesenim protiv više od 500 poljoprivrednika. 

Visoki upravni sud presudio u korist krških stočara

Na naš upit o presudi Visokog upravnog suda kojom je ukinuta njihova odluka o pokretanju postupka prinudne naplate s osnove korištenja šumskog zemljišta evidentiranog u ARKOD sustavu, Hrvatske šume su nam odgovorile da kao tvrtka od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, gospodare šumom i šumskim zemljištem temeljem Zakona o šumama. Sukladno istome, kao i Zakonu o obveznim odnosima, dužne su naplatiti korištenje šume i šumskog zemljišta kojim gospodare, pa tako i bespravnog korištenja.

"Predmetna Odluka je internog karaktera i njome se željela osigurati ujednačena procedura na svim Podružnicama te nema nikakvih pravnih posljedica u daljnjem postupanju", navode i zaključuju da će Hrvatske šume d.o.o. i dalje raditi u skladu sa svim važećim zakonskim i podzakonskim aktima RH. 


Tagovi

Presuda Općinski sud Tužba Stočari Šumsko zemljište Odbijena tužba Hrvatske šume


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".