Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest krava
  • 18.06.2023. 18:00

Krvavo vime kod krava - nova bolest, uzroci se ne znaju

Bolest je praćena sporadičnim promjenama, odumiranjem kože, jakim svrabom i, u nekim slučajevima, lizanjem i samoozlijeđivanjem, odgrizanjem sisa. Koji su još simptomi?

Foto: Depositphotos/WitthayaP
  • 1.957
  • 103
  • 0

Ishemijska nekroza vimena sve se češće javlja kod muznih krava. Simptomi koje prijavljuju stočari su rane na donjoj trećini sise koje napreduju do dna vimena, navodi Agrarheute.

Bolest je praćena sporadičnim promjenama, odumiranjem kože, jakim svrabom i, u nekim slučajevima, lizanjem i samoozlijeđivanjem, odgrizanjem sisa. Može se pojaviti izražen edem (natečenost). Posebno su ugrožene junice koje se ližu i grizu dok ne iskrvare. Često obole prvotelke, ali se može sresti i u kasnijim laktacijama.

Mastitis nije jedini okidač

Za sada ne postoji terapija za ovu bolest. Nepoznati su uzroci njezinog nastanka, razvoja i širenja. Raspravlja se o različitim pristupima, ali još uvijek nema dovoljno dokaza.

Sumnja se da do nastanka dolazi uslijed istovremene pojava upale između polovica vimena, Mortelarove bolesti (digitalnog dermatitisa) te panaritija (ispucala koža sise). Zatim zbog djelovanja raznih bakterija i/ili virusa. Jedan od uzroka bi mogli biti i patogeni koji izazivaju nekrozu papaka, ali i infekcija S. aureus te goveđeg herpesvirusa 4 BoHV-4.

Sumnjiva i tehnika za mužu

Sve više se sumnja da operativni faktori ili oni vezani za mužu igraju ulogu u bolesti. Pretpostavlja se da uzroke možemo pronaći u tehnici koja se primjenjuje i prekomjernoj mužnji.

Drugi faktor je slijepa mužnja, kada vakuum radi i poslije izmuzivanja. To dovodi do pojave edema, jako natečenih sisa.

Vakuum radi i poslije izmuzivanja (Foto: Depositphotos/toa55)

Različita sredstva za dezinfekciju i pranje mogu djelovati iritantno, prije svega opća upotreba peroctene kiseline.

Na što treba obratiti pažnju prilikom strojne mužnje krava?

Hranidba je važan faktor u razvoju ishemijske nekroze. Problematična je kada je bogata energijom i sirovim proteinima, kao i višak kalija.

Neophodna su daljnja istraživanja kako bi se pronašle preventivne mjere ili odredio plan terapije. U Njemačkoj će biti raspisan poziv stočarima da prijave ovakve slučajeve kako bi se nastavila istraživanja.


Tagovi

Mliječne krave Bolest vimena Bolest mliječnih krava Bolest junica Krvave sise Ishemijska nekroza sisa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje