Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusna infekcija
  • 26.07.2024. 10:30

Kuga malih preživača u Grčkoj i Rumunjskoj, reagirala naša Uprava za veterinarstvo

Svaka promjena zdravstvenog stanja ovaca i koza mora odmah, bez iznimke, biti prijavljena ovlaštenom veterinaru kao i svaki pobačaj i uginuće, ističu iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Foto: Shutterstock/Celiafoto
  • 101
  • 0
  • 0

Više od 16.500 koza i ovaca testirano je na virusnu infekciju poznatu kao kuga malih preživača u središnjoj Grčkoj, nakon što je prošli tjedan devet životinja bilo pozitivno na farmama u tom području. 

Prvi je put otkrila izbijanje virusa poznatog kao Peste des petits ruminants (PPR) ili "kozja kuga" 11. srpnja i do jučer, 25. srpnja prijavila još 14 izbijanja na svojem području, objavila je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. 

Brzo širenje bolesti 

Uz Grčku, i Rumunjska je 20. srpnja prijavila prvo izbijanje PPR-a na svojem području, da bi nakon ove prijavila još 5. 

"Budući da se bolest brzo širi, potreban je pojačani oprez na objektima koji drže ovce i koze, posebno na onima koji su u prethodnih 21 dan dopremali ovce ili koze iz Rumunjske ili Grčke. Svaka promjena zdravstvenog stanja ovaca i koza mora odmah, bez iznimke, biti prijavljena ovlaštenom veterinaru kao i svaki pobačaj i uginuće", ističu iz Uprave. 

Iz Uprave naglašavaju i da se, s obzirom da je riječ o bolesti kategorije A, koja se obvezno odmah prijavljuje Europskoj komisiji i državama članicama EU te trećim zemljama putem Svjetske organizacije za zdravlje životinja, na zaraženim objektima provode mjere koje za cilj imaju kontrolu i sprječavanje daljnjeg širenja bolesti uključujući usmrćivanje svih prijemljivih vrsta životinja na objektima. Potom i njihovo neškodljivo uklanjanje, provedbu preliminarnog čišćenja i dezinfekcije, uspostavu zone zaštite i zone nadziranja (3 i 10 km u krugu od zaraženih objekata) te druge mjere kontrole.

"Kuga malih preživača je akutna do subakutna virusna bolest ovaca, osobito koza, koju karakterizira iznenadna pojava groznice, iscjedak iz nosa, znakovi oboljenja dišnog i probavnog sustava. Bolest, uglavnom u koza, može imati i letalan ishod", objašnjavaju.

Usmrćeno 2.500 životinja 

Dodaju i da bolest uzrokuje virus iz porodice Paramyxoviridae, antigenski blizak virusu goveđe kuge. Goveda i svinje mogu oboljeti, no najčešće ne razvijaju klinički vidljivu bolest. Primarno se prenosi izravnim kontaktom između životinja, ali je virus moguće prenijeti i neizravnim putem, kontaminiranim predmetima i prijevoznim sredstvima.  

Prema Reutersu, samo u Grčkoj i to do 23. srpnja, na farmama u regijama Larissa i Trikala koje je zahvatio ovaj virus usmrćeno je oko 2.500 životinja. Više od 100 veterinara u javnom sektoru, ali i vojsci raspoređeni su kako bi testirali stoku, a očekuje se da će do danas biti pregledano 120.000 životinja biti pregledano.

Lokalne vlasti stavile su ovce i koze u karantenu i zabranile klanje u široj regiji Tesalije do 26. srpnja. 


Tagovi

Kuga malih preživača Kozja kuga Usmrćene životinje Virusna infekcija Bolest koza Bolest ovaca Testiranje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.