Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba kunića
  • 13.11.2023. 07:30

Kunići su osjetljivi na određenu hranu - što moraju jesti svaki dan?

Proljev, opstipacija, pretilost, neplodnost su samo neki od poremećaja hranidbe kunića. Na što treba paziti?

Foto: Depositphoto/Vrabelpeter1
  • 1.278
  • 96
  • 0

Briga o kunićima nije jednostavna, bilo da ih uzgajate zbog mesa ili su kućni ljubimci. Imaju specifične potrebe, posebno u hranidbi, a tu se prave velike greške.

Obratite pažnju na obroke

Ovi biljojedi su vrlo osjetljivi na hranu koju im nudite. Vrlo česta greška je premalo svježe trave ili sijena, što je presudan faktor kada je u pitanju njihovo zdravlje. Određena količina im se mora ponuditi svaki dan. Najbolje je izbjegavati sijeno od visokoproteinskih biljaka, poput lucerne, a hraniti ih travnim vrstama.

Prevelika količina suhe hrane, peletirane, može rezultirati zdravstvenim problemima. Kao rezultat prejedanja dolazi do pojave pretilosti, neplodnosti i izostanka obnavljanja krzna.

Slično je i kada dajemo previše voća ili mrkve. Obroci trebaju biti uravnoteženi, bogati vitaminima, mineralima i drugim korisnim tvarima.

Zdravstveni problemi

Najveći problemi nastaju ako pojedu otrovne biljke, kada jedu pokvarenu i pljesnivu hranu, koja je fermentirala te jednolične namirnice. Ovakva hranidba vrlo brzo dovodi do pojave proljeva.

Nedostatak vitamina i minerala u hrani je uzrok zaostajanja u rastu i razvoju i zbog toga je potrebno obratiti pažnju na njihov sadržaj, promijeniti ju i dodati suplemente. Kod mladih kunića nedostatak vlakana može biti uzrok proljeva, ali to ne treba pomiješati s proljevom od bolesti.

Čak i promjena hrane, prilikom prijelaza u novu sezonu, može biti okidač za crijevne tegobe. Tome se pridružuje stres od promjene pozicije ili samog kaveza. Rezultat toga može biti opstipacija, ali i proljev, koje traju po 15 dana. Zbog tog ih je potrebno postepeno navikavati na novitete i promjene. U slučaju da se one dogode i imaju ovakve posljedice, kunićima treba ponuditi sijeno uz dodavanje vitamina B kompleksa. Neophodno im je davati odgovarajuće, ali blaže pripremljene biljne čajeve od kamilice, metvice, podbjela ili bosiljka koji će smiriti crijevne tegobe. 


Tagovi

Kunići Hrana za kuniće Zdravstveni problemi kunića Svježa trava Proljev kod kunića Bolesti kunića


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda