Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nitratna direktiva
  • 31.05.2016. 10:30

Međuodlagališta gnoja, velika ušteda stočarima!

Nitratna direktiva važna je EU odredba o kojoj će od 2017. ovisiti i isplata poticaja stočarima. Pred stočarima su značajna financijska ulaganja u izgradnju odlagališta stajskog gnoja. Donosimo nešto jeftiniji alternativni način zadovoljavanja pravila.

Foto: Waldo
  • 2.774
  • 128
  • 0

Poštivanje uvjeta višestruke sukladnosti jedan je od najvažnijih elemenata Zajedničke poljoprivredne politike EU, ali i preduvjet za izravna plaćanja.

Svrha ispunjavanja uvjeta višestruke sukladnosti je zaštita okoliša, zdravlje ljudi, životinja i bilja te dobrobit životinja i ostvarivanje prava na potpore u poljoprivredi.

Stočari su se uvođenjem pravila o skladištenju stajskog gnojiva opisanih u Nitratnoj direktivi našli pred teškim financijskim izazovom izgradnje skupe betonske infrastrukture koja bi podržala sprečavanje onečišćenja dušičnim gnojivima.

Poštovanje pravila neće biti jeftino

Međutim, postoji i alternativni i jeftiniji način poštivanja pravila Direktive i zaštite okoliša. Istaknuti stručnjak na tom području i tajnik Udruge OPG-a Hrvatske "Život" Miroslav Kovač i Ivan Han tako su još 2007. u sklopu vlastite inicijative kreirali Praktični priručnik o Nitratnoj direktivi (koji možete preuzeti u prilogu ispod teksta).

Uvjeti višestruke sukladnosti u upravljanju PG-ima!

U njemu je detaljno navedeno kako se i na koji način, uz puno jeftiniji ulog, poljoprivrednici mogu pripremiti na sve zahtjeve zaštite okoliša. "Cilj je bio ovu praktičnu mogućnost podijeliti sa svijetom oko sebe i nagnati ljude na razmišljanje kako bi uštedili stočarima", govori Kovač.

Kako poštivati Direktivu "uradi sam" metodom?

Alternativna međuodlagališta stajskog gnoja su preporuka koju prenose autori brošure o Nitratnoj direktivi, a preporuku temelje na pozitivnim iskustvima i dobroj praksi zemalja koje se već duže vrijeme nalaze u EU. "Preporuka je da se međuodlagališta prihvate u našem Zakonodavstvu i da inspektori uvaže ovu dobru praksu", navodi Kovač.

Autori su izračunali da su primjenom ovih savjeta, uštede domaćim stočarima i do nekoliko stotina milijuna kuna. "Važno je u ovom trenutku imati svaku informaciju koja može pomoći. Važno je znati da ima i drugih rješenja i da su ona logična, a danas, za nas posebno važno, jeftinija i jednako funkcionalna. Važno nam je potaknuti stručnjake i one odgovorne u administraciji te stočare da se ne uspavaju jer je trenutak obaveznih poštivanja Višestruke sukladnosti sve bliže.

Govorim to iz Života jer sam u velikoj mjeri siguran da malo ljudi razmišlja o investiciji u beton i još manje ih uopće može investirati u ovoj situaciji, ali i u to da inženjeri i administracija šute. Prema tome, informacija koju prenosimo je naš mali doprinos izvjesnijoj budućnosti i mogućnosti velikih ušteda stočarima", upućuje na problem Kovač.

Odlaganje stajskog gnoja

Mjesto za odlaganje krutog stajskog gnoja

U kojim slučajevima su dopuštena međuodlagališta?

Međuodlagališta za stajski gnoj na otvorenom polju dopuštena su bez čvrste podloge na tlu i bez spremnika za hvatanje tekućeg stajskog gnoja samo u slučajevima kada ne postoji opasnost od zagađenja površinskih voda ili podzemne vode. To je u pravilu slučaj kada

Ispravno držanje stajskog gnoja
  • podzemna voda leži najmanje 2 m ispod površine tla, a pokrovni sloj iznad podzemne vode pokazuje dobro uporišno svojstvo, kao što je to slučaj kod teških, žilavih tala, npr. dubokih glinenih ili ilovastih, praporasto gli­nenih ili ilovastih te naplavljenih tala. Ako se stajski gnoj odlaže na la­gano iti propusno tlo, potrebno je po mogućnosti spriječiti prodor oborin­skih voda pokrivačem koji odbija vodu, primjerice flisom ili fotijom, ili 10 cm visokim slojem slame.
  • se međuodlaganje obavlja na obrađi­vanim korisnim površinama, a mjesto odlaganja se mijenja svake godine;
  • se mjesto za odlaganje nalazi izvan vodozaštitnih ili poplavnih područja;
  • nije prekoračeno trajanje odlaganja od 5 mjeseci, pod uvjetom da je međuodlagalište pokriveno vodonepropusnim materijalom,
  • postoji odgovarajuće odstojanje od nadzemnih voda od najmanje 50m, odstojanje od uličnih jaraka koji nisu uvijek puni vode i od jaraka za sprječavanje poplave od naj manje 20m te ako u iste ne dospijeva procjedna ili oborinska voda koja otječe;
  • je isključeno istjecanje tekućeg stajskog gnoja u nadzemne vode.

Nitratnu direktivu s jedne strane gledamo kao svojevrsnu zaštitu od industrijalizacije poljoprivrede i proizvodnje hrane na taj način, a sa druge strane kao potrebu da se pronađe sklad između neophodne proizvodnje hrane i njene kvalitete onemogućavajući u tom procesu zagađivanje voda i tala koji su čisti i plodni, preduvjet kvaliteti i budućnosti života.

Sve o odlaganju stajskog gnojiva, udjelima i djelovanju hranjivih tvari iz stajskog gnojiva, ugrožavanju površinskih i podzemnih voda, korištenju stajskog gnojiva i primjerima poticanja za provedbu Nitratne direktive možete pronaći u Priručniku ispod teksta.

Foto: Waldo93/pixabay.com


Dokumenti


Tagovi

Nitratna direktiva Zbrinjavanje stajskog gnojiva Gnojišta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...