Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 06.10.2023. 15:20

Milijunaši, a ni ne znaju? Evo kako s prihodom stoje hrvatski proizvođači mlijeka

Iste brojke, drugačija interpretacija? Predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK, Igor Rešetar komentirao nam je kolidirajuće podatke Ministarstva poljoprivrede i HPK.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • 6.552
  • 407
  • 0

"Da, razlika u prihodima hrvatskih proizvođača mlijeka u odnosu na EU prosjek smanjuje se od ožujka, ali ona i dalje za prvih devet mjeseci iznosi 14.723 eura", pojašnjava nam Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, kolidirajuće podatke s Ministarstvom poljoprivrede. 

Naime, dok je HPK neki dan priopćila da su i dalje u manjku, resorno je ministarstvo danas objavilo da je prihod hrvatskih mljekara za prvih devet mjeseci 2023. godine u odnosu na EU prosjek i na temelju proizvodnje 360 tisuća kilograma, veći za 6.697 eura.

A kako su došli do tog? Matematika. Uzmemo li da je domaći proizvođač za prvih devet mjeseci 2022. imao 21,4 tisuće eura manje prihode i oduzmemo s tih 6,7 tisuća eura plusa, dolazimo do navedenih 14,7 tisuća manje. Ili obrnuto, oduzmemo 14,7, dobijemo 6,7 (plusa).

Ista brojka, drugačija interpretacija, mljekarima ne baš simpatična.

"Otkupna cijena mlijeka u odnosu na EU prosjek je nama zadnjh šest mjeseci viša za pet eurocenti. Lani je bila niža za 10 centi. Zašto tada to nisu napisali nego mi sad dobijemo odgovor da smo milijunaši", pita Rešetar posve smireno dodajući da su iz HPK poslali apel Ministarstvu da shvate da je situacija iznimno teška i da se učini sve kako bi se spasio sektor kojemu i na europskoj razini prijeti urušavanje. 

Traže razgovor u Ministarstvu 

Istina, dodaje, šest mjeseci imaju plus u odnosu na prosjek EU, ali uz sve troškove koje su imali i imaju, ne mogu se i nisu se oporavili. Štoviše, uz najavu daljnjeg pada otkupne cijene, sve su dalje od oporavka. 

"I nama u mljekarskom sektoru je cilj profit, a njega teško ostvarujemo", napominje otkrivajući da je otkupna cijena bila 43 eurocenti po kilogramu, sada je 48.

No, uzmimo samo da je litra mlijeka u trgovinama 1,10-1,20 eura, a proizvođač dobije 43 ili 48 eurocenta. Kome odlazi ostatak, pita, ako se zna i da je PDV na mlijeko 5 posto, a cijena mu k tome zamrznuta? 

"Čista zarada trgovačkih lanaca i država bi mogla tu intervenirati", dodaje. 

Prihodi hrvatskih mljekara već sad manji za gotovo 15.000 eura u odnosu na kolege iz EU

Ističe i da očekuju razgovor u Ministarstvu te daljnju pomoć sektoru jer bez mjera koje su imali, situacija bi bila još gora. Hrvatska ima rapidan pad broja isporučitelja/proizvođača mlijeka i sektor je u ozbiljnoj krizi. 

A kakve su otkupne cijene na EU razini i gdje je Hrvatska, možete vidjeti i u dokumentima ispod teksta koje nam je ustupio.  


Dokumenti


Tagovi

Otkupna cijena mlijeka Proizvodnja mlijeka Prihod mljekara Odbor za mljekarstvo Igor Rešetar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).