Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beta kazein
  • 31.08.2024. 15:00

Mlijeko s A2 oznakom lakše je za probavu, a daju ga određene pasmine goveda?

Pasmine krava iz južne Francuske i s Kanalskih otoka proizvode mlijeko koje je naizgled blaže i lakše probavljivo, za razliku od svojih sjevernoeuropskih rođaka. Kakav je to A1 i A2 tip mlijeka?

Foto: Shutterstock/Gavin Mark Photography
  • 121
  • 17
  • 0

Jeste li ikad vidjeli mlijeko s oznakom A2? Za razliku od uobičajenog, koje kod nekih ljudi može izazvati probavne tegobe, ta se vrsta promovira kao opcija koja je lakša za probavni sustav.

Blaže za probavu

Prema australskom Nacionalnom institutu za hranu, neka istraživanja pokazala su kako "normalno" mlijeko može usporiti probavu, negativno utjecati na funkciju crijeva i izazvati upale. Glavna razlika između ove i A2 varijante je u vrsti proteina poznatog kao beta kazein, kojeg sadrže. Obično mlijeko u sastavu ima A1 tip, a kod dorađenog je prisutan A2 tip bjelančevine.

Sugerirajući da je A2 lakše probavljivo, istraživači objašnjavaju da razlika u strukturi aminokiselina omogućava A2 proteinu da se lakše razgradi u ljudskom probavnom sustavu.

Razlike po pasminama

Navodno i različite pasmine proizvode mlijeko s različitim proteinom. Prema kanadskom Lactanetu, beta kazein čini oko 30% svih mliječnih bjelančevina, koji se kod krava razlikuje ovisno o genotipu. Svaka mliječna pasmina može se testirati kako bi se utvrdio genotip.

Općenito, A1 vrsta dolazi od krava iz Sjeverne Europe, poput Ayrshire, Shorthorn, i Holštajn-frizijske pasmine. S druge strane, A2 tip daju pasmine kao što su Charolais, Guernsey, Jersey i Limousin, koje potječu s Kanalskih otoka i iz južne Francuske, kao i Smeđe švicarsko govedo.

Ipak, iako se promovira kao zdravija opcija, posebno za one s probavnim smetnjama, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se te tvrdnje potvrdile.

Pionir u proizvodnji

Pionir u ovoj proizvodnji već više od 20 godina je A2 Milk Company, prisutna na tržištima Novog Zelanda, Australije, SAD-a i Kine. Plasiraju mliječne proizvode koji sadrže isključivo A2 protein.

Prema posljednjem godišnjem izvješću, tvrtka je zabilježila rast neto dobiti za 7,7%, dosegnuvši 167,6 milijuna novozelandskih dolara (oko 92 mil. eura), uz povećanje prihoda za 5,2% na 1,675 milijardi NZD (oko 924 mil. eura), ponajviše zahvaljujući uspjehu na kineskom tržištu. 

Njihov brend a2 Milk® prednjači u kategoriji svježeg tekućeg mlijeka u Australiji, dok je a2 Platinum® dječja hrana jedan od vodećih brendova u maloprodaji i ljekarnama.


Tagovi

Mlijeko A1 mlijeko A2 mlijeko Australija Kazein Charolais Guernsey Jersey Limuzen Smeđa švicarska krava Beta kazein Limousin Holštajn frizijsko govedo


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.