Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 23.07.2023. 18:00

Muški pilići se više neće morati ubijati - znanstvenici pronašli rješenje

U izraelskom laboratoriju su otkrili spolno povezanu genetsku osobinu koja zaustavlja razvoj muških embrija ubrzo nakon polaganja jaja

Foto: Depositphoto/chayakorn
  • 5.921
  • 357
  • 0

Sedam milijuna jednodnevnih muških pilića se ubije svake godine, mljevenjem na živo, gušenjem i sličnim metodama jer ne nose jaja ili nisu pasmina za proizvodnju mesa. Izraelski laboratorij je pronašao rješenje, izvijestio je Reuters.

Rješenje u genetici

Dr. Yuval Cinnamon i njegov tim otkrili su spolno povezanu genetsku osobinu koja zaustavlja razvoj muških embrija ubrzo nakon polaganja jaja.

"Uzmemo jajašca i aktiviramo genetsku osobinu pomoću osvjetljenja plavim svjetlom koje odmah uzrokuje da se mužjaci prestanu razvijati. Ženke ne nose tu osobinu i potpuno su genetski nemodificirane, kao i konzumna jaja koja polažu", objasnio je Cinnamon.

Dakle, iz jaja se izlegu samo ženke. Neizležena muška jaja mogu se koristiti u druge svrhe kao što je hrana za životinje, pojašnjavaju.

Na tržištu za dvije godine

Yaarit Wainberg, izvršni direktor Poultry by Huminn, koji ima licencu za komercijalizaciju istraživanja, želi donijeti tehnologiju u inkubatore širom svijeta.

Uvodi se zabrana ubijanja muških pilića u cijeloj EU - što to znači za tržište?

“U naprednim smo razgovorima s tvrtkama genetiku i naše metode će se vidjeti na tržištu u roku od dvije godine. To će riješiti veliki problem za industriju.”


Tagovi

Muški pilići Ubijanje muških pilića Genetska osobina Konzumna jaja Genetika u stočarstvu Znanstveno istraživanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje