Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krunjenje kukuruza
  • 25.01.2024. 07:30

Na što paziti kod rada s krunjačem kukuruza?

Od ovakvih strojeva se puno zahtijeva, a prije svega da su sigurni i efikasni. Pogon može biti ručni, traktorski, preko elektromotora ili kombiniran

Foto: Karolina Rastija
  • 2.601
  • 190
  • 1

Stroj koji se često upotrebljava na poljoprivrednim gospodarstvima je krunjač kukuruza koji olakšava rad i skraćuje vrijeme. Nekada se za ovakav posao, dok se radio ručno, moralo skupiti susjedstvo ili se obavljati tijekom cijele godine.

Siguran, pouzdan i efikasan rad

Osnovna namjena mu je da odvoji zrno od klipa (oklaska, komušine, kočanke, okomine) kukuruza. Kod ovakvih strojeva bitno je da su sigurni za rukovanje, pouzdani, da prilikom rada na klipu ne ostaju zrna i da ih ne lomi.

Poljoprivrednici najviše cijene kada su što efikasniji, manje težine, laki za rad i održavanje, izdržljivi, dugotrajni, pouzdani, da se s njima može jednostavno manipulirati. Treba dodati da je neophodno da se krunjač može lako pozicionirati i fiksirati, posebno kada se priključuje na traktor. Važna je i razina buke koju stvara, možemo li kontinuirano puniti usipni koš i kruniti kukuruz i odvaja li se lako otpad (klip) od zrna.

Klip i zrno moraju biti suhi

Rezultat krunjenja ovisi o kvaliteti krunjača, ali i o kukuruzu. Klip i zrno trebaju biti zreli, dobro osušeni. Mjesto na kojem se skladišti treba biti prozračno što će osigurati prosušivanje i spriječiti stvaranje plijesni.

Količina klipova se uzima po potrebi, kruni, a čisto zrno se skladišti do upotrebe. U slučaju da klip i zrno nisu dobro osušeni dolazi do zagušenja, sve se mora dobro očistiti, nekad može doći do loma dijelova krunjača, samozapaljenja.

Pazite na opasnosti

Prilikom rukovanja je neophodan oprez, jer vrebaju mnoge opasnosti. Djeca ne trebaju rukovati ovakvim strojevima, jer se često događa da im valjak sa zupcima zahvati ruku pri pokušaju da odglave zaglavljen klip kukuruza.

Pogon može biti ručni, traktorski preko kardana, zatim preko elektromotora ili kombiniran.

Kada je pogon preko kardana traktora prijenos ide preko remena. Klipovi kukuruza se usipaju u koš krunjača unutar koga se nalazi valjak ili valjci sa zupcima koji odvajaju zrno od klipa. Treskanjem se zrno prosijava i odvajaju nečistoće. Kod poljoprivrednika se najčešće nalaze modeli za čiji rad je potrebno 1.500 obrtaja u minuti.

Uz ovakav pogon često idu i problemi kod blokiranja, zahvaćanja odjeće ili ruke u pokušaju da se pokrene, loma samog kardana. Također, u krunjaču se podešava zazor ovisno o krupnoći klipa. Sam disk se pokreće remenima određenog prijenosnog omjera. 

Na kraju, treba paziti i da korito ne ostane prazno jer pri kraju, kad se istroši počne bacati jako zrno koje može doletjeti u glavu ili još gore, u oko. 


Tagovi

Krunjač Krunjač kukuruza Krunjenje kukuruza Oprez kod krunjenja Klip kukuruza Stroj za krunjenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB