Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech
  • 14.02.2024. 13:30

Na što paziti kod skladištenja kako bi smanjili rizik od mikotoksina?

Redovito praćenje i održavanje optimalnih uvjeta u žitaricama i krmi, kako tijekom žetve tako i tijekom skladištenja, od ključne je važnosti. Provjerite o čemu treba voditi računa.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 1.023
  • 57
  • 0

Mikotoksini predstavljaju ozbiljan i stalan rizik za kvalitetu stočne hrane, a mogu ugroziti očuvanje dobrobiti i performansi životinja na farmama. Problemi počinju već na polju, ali čak i ako je hrana za životinje nekontaminirana ili minimalno kontaminirana tijekom žetve, mogu se razviti značajne razine u skladištu.

Bitno je pravilno upravljanje skladištenjem kako bi smanjili daljnji rizik, što je posebno važno u godinama kao što je bila 2023., kada je rizik od mikotoksina bio velik, veći nego prijašnjih godina, što se prvenstveno pripisuje promjenjivim vremenskim uvjetima u cijeloj regiji. 

Što je važno kod skladištenja?

Vlaga, neodgovarajuća temperatura zrna ili oštećenja koja izazivaju insekti mogu stvoriti potrebne uvjete za razvoj gljivica tijekom skladištenja žitarica. Redovito praćenje i održavanje optimalnih uvjeta u žitaricama i krmi, kako tijekom žetve tako i tijekom skladištenja, od ključne je važnosti, savjetuju stručnjaci tvrtke Alltech.

Poručuju kako za kratkotrajno skladištenje zrno nakon žetve treba osušiti na manje od 16 posto vlage što je prije moguće, dok za dugotrajnije (6-12 mjeseci) zrno treba sušiti na manje od 14 posto vlage.

Kako visoka razina mikotoksina utječe na krave, svinje i brojlere?

Također savjetuju izbjegavati nakupljanje vlage i redovito prozračivati skladište i silose te održavati sustave za prozračivanje, redovito pratiti temperaturu i vlažnost zrna, kontrolirati insekte, provjeriti ima li u skladištima i silosima curenja ili nakupljanja vlage, temeljito ih očistiti i pregledati između skladištenja različitih žitarica i sastojaka stočne hrane.

Inhibitori plijesni pomažu u smanjenju razvoja gljivica

Dodaju da, gdje je moguće, uzimati hranu koja je prije ušla u skladište, zatim primijeniti inhibitore plijesni, kao što je MOLD-ZAP®, koji može pomoći u smanjenju razvoja gljivica. Bitno je, ističu, uspostaviti i detaljan program praćenja s jasnim standardnim operativnim postupcima.

Što se tiče krme, budući da plijesan za rast treba kisik, postizanje i održavanje anaerobnih uvjeta ključno je za smanjenje rizika od mikotoksina. To se može postići tako da se silira između 32-36 posto suhe tvari, ako to uvjeti dopuštaju. Alltechovi stručnjaci savjetuju kako treba dobro zatvoriti silos i održavati anaerobne uvjete tijekom skladištenja. Osim toga, važno je gaziti površinu silosa što je brže moguće (idealno do pet dana).

"Priprema TMR obroka upotrebom svježe izuzete silaže i hranjenje treba biti odmah nakon pripreme. Svakodnevno uklanjajte hranu koja nije pojedena prije davanja one svježe te osigurajte da su sve površine za miješanje i hranjenje čiste i bez pljesnivih ostataka", ističu.

Što su pokazali rezultati iz 2023.?

Inače, Alltechov pregled europske žetve za 2023., koji je objavljen u prosincu, temelji se na testiranju i procjeni više od 1.100 uzoraka. Pokazuju kako su uzorci sadržavali prosječno 4,4 mikotoksina. Rizici vezani uz Fusarium u pšenici i ječmu su veliki zbog dugotrajnih kiša, međutim najveći rizik među žitaricama malog zrna predstavlja ječam.

"Ovi podaci ističu važnost odgovarajuće strategije kako bi se zaštitila produktivnosti, profitabilnosti i cjelokupno zdravlje i dobrobit životinja", poručuju proizvođačima.

Ova tvrtka radi s proizvođačima na stvaranju individualiziranih strategija za upravljanje mikotoksinima koje nadopunjuju spomenute tehnike skladištenja. Za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Alltech Hrvatska Mikotoksini Životinje na farmama Plijesni Skladištenje žitarica Skladištenje krme Gaženje silaže Inhibitori plijesni


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr