Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zarobljena stoka
  • 09.01.2024. 14:00
  • Krčedinska ada

Nabujali Dunav zarobio 97 krava, 40 teladi i 70 konja - u tijeku je spašavanje životinja

Stoka u vlasništvu poljoprivrednika Milenka Plavšića danima je bila zarobljena na Krčedinskoj adi u susjednoj Srbiji.

Foto: Facebook/Vladimir Jarcevic
  • 1.044
  • 88
  • 0

Nakon što je danima stoka na Krčedinskoj adi u Srbiji bila zarobljena zbog nabujalog Dunava i odsječena od zaklona, Specijalistički timovi tamošnjeg Ministarstva unutarnjih poslova, na dva mjesta čamcima su prenijeli hranu i nahranili 97 krava, 40 teladi i 70 konja.

Predsjednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović naložio je da se postavi skela i na sigurno prebaci stoka, budući da je utvrđeno da postojeća nije zadovoljavala uvjete za sigurno zbrinjavanje i njihov potencijalni transport, prenio je Dnevnik.

Akcija spašavanja

Zahvaljujući suradnji nekoliko institucija pronađen je način kojim će JP "Vojvodinašume" osigurati i financirati skelu od 28 tona.

Stado je vlasništvo poljoprivrednika Milenka Plavšića iz Kovilja.

"Imam oko 150 krava i konja, možda i više. U pitanju je podolsko govedo i domaći konji koji ne rade. Nešto je uginulo. Sad se spremamo, vojska dolazi i idemo ih prebaciti", rekao je Plavšić kratko za Agroklub i dodao da su oni tijekom cijele godine na ispaši na Krčedinskoj adi.

Nahranjena stoka

Kako je istaknuto na stranici Turističke organizacije Inđija, ova ada predstavlja vrlo značajan dio Specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit" i jedna je od najznačajnijih ada u Podunavlju. Stanište je brojnih rijetkih vrsta biljaka i životinja, značajno je mrijestilište riba.

Jedinstveno je mjesto gdje se zadržalo ekstenzivno stočarstvo koje ima tradiciju dugu više stotina godina. Ritski stočari iz okolnih sela na ovoj adi od uvijek drže svoje konje, balkanske magarce, podolce, ovce i mangulice pa ovaj prostor predstavlja centar očuvanja i rasadnik starih pasmina životinja.


Tagovi

Konji Krave Krčedinska ada Dunav Vodostaj Igor Mirović Akcija spašavanja


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled