Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma koza
  • 06.09.2015. 17:50

Najbolji esej osvaja farmu koza!

Farmu koza u Alabami će dobiti bilo koji profesionalni farmer ili onaj koji to želi postati, ako napiše najbolji esej.

  • 553
  • 76
  • 0

Paul i Leslie Spell u posjedu su Humble Heart Farme koza i male mljekare u sjevernoj Alabami. Nedavno su ponudili farmu svima zainteresiranima jer odlaze u mirovinu, a nema ih tko naslijediti. No, učinili su to najneobičniji mogući način.

Farmu će dobiti bilo koji profesionalni farmer ili onaj koji to želi postati, ako napiše najbolji esej. Toga su se dosjetili jer su se pri prvom pokušaju prodaje suočili s problemom. Naime, nikako nisu mogli naći kupca koji bi imao dovoljno novca da otkupi farmu (za samo 350,000 dolara). Inspirirala ih je Janice Sage, gospođa koja je nešto slično napravila kada je svoj posao s restoranima također predala kandidatima putem sličnog natječaja prilikom odlaska u mirovinu.

Pristojbama za prijavu pokrit će prodajnu cijenu

Kandidati moraju u najmanje 200 riječi uvjeriti trenutne vlasnike da baš oni zaslužuju preuzeti farmu. U pitanju je osam hektara zemlje, 85 koza i mljekara. Plaća se samo pristojba od 150 dolara, a potrebno je prikupiti 2.500 prijavljenih kako bi se pokrila prodajna cijena farme, dok će vlasnik na kraju postati samo jedan od prijavljenih. Također, tim novcem će pobjednik dobiti 20,000 dolara koje će mu pokriti troškove pokretanja posla.

"Pokretanje farme koza iziskuje puno troškova. Oni su ipak preveliki za mlade ljude željne posla, pa smo im na ovaj način odlučili olakšati i dati priliku", kažu vlasnici. Nadaju se da će tako nekome promijeniti život. Naravno, pružit će sretniku i potrebno znanje o proizvodnji, ali će na imanju ostati i stari zaposlenici koji će nove vlasnike uputiti u sve detalje.

Stari vlasnici će svoje umirovljeničke dane provoditi u Costa Rici, gdje će učiti sličnim vještinama misionare koji kreću s proizvodnjom kozjeg mlijeka u toj zemlji.

Prijave se primaju do 1. listopada 2015. U svakom slučaju, dobra je ovo praksa koja rješava financijski problem mladih farmera, a u isto vrijeme ne zaustavlja gospodarski razvoj ruralnih područja, već uspijeva održati proizvodnju unatoč teškim uvjetima.


Tagovi

Prijave Farma koza Alabama Natječaj Najbolji esej Janice Sage Cost Rica Znanje Iskustvo Leslie Spell Mljekara


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."