Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožena pasmina
  • 26.07.2024. 16:00
  • Istarska, Svetvinčenat

Najmliječnija od svih izvornih hrvatskih pasmina ovaca pred izumiranjem, a nadležni - ne trzaju?

Danas je u Istri samo oko 600 grla istarskih ovaca u matičnom stadu. Upozoravali smo Ministarstvo još prije 5 godina kada ih je bilo 2.500, ali nikakve konkretne odgovore nismo dobili, kaže Vedran Macan, predsjednik Udruge uzgajivača "Istrijanka“

Foto: Morena Sinčić
  • 156
  • 28
  • 0

Istarska ovca posebna je autohtona pasmina, snažnih i čvrstih rogova, najčešće spiralno zakrivljenih. Temeljna boja runa je crna s bijelim poljima ili bijela s crnim, smeđim ili sivim poljima različitog oblika i raspoređenosti. Iako najmliječnija od svih izvornih hrvatskih pasmina, u prosjeku tijekom muznog razdoblja daje više od 160 litara kvalitetnog mlijeka, ova krupna ovca danas je najugroženija. 

Spada u skupinu ovaca kombiniranih svojstava pa je poznata i po svom cijenjenom mesu. Glavni proizvod je sir - tvrd i punomasan, koji je u procesu zaštite izvornosti. Istarski ovčji sir imat će dvije oznake - "Istarski ovčji sir" i "Istarski ovčji sir od mlijeka istarskih ovaca", saznajemo od uzgajivača i predsjednika Udruge "Istrijanka" Vedrana Macana kojeg smo posjetili na njegovom imanju Čipulijeva stancija sa svojih 150 grla na području Svetvinčenta.

Uložio je u malu siranu "Istarski cvijet" te je dobitnik mnogih medalja i priznanja za svoj sir kao i za promidžbu ove ovce na županijskom i državnom nivou.

Razočarani smo, izdani od strane institucija

Kada je u pitanju zaštita ove kritično ugrožene pasmine, ističe da institucije ne trzaju. Prije svih, Ministarstvo poljoprivrede kojem su se više puta, kao Udruga, obraćali, pisali dopise, sastajali se dva puta, ali nikakve konkretne odgovore nisu dobili.

"Danas je u Istri samo oko 600 grla istarskih ovaca u matičnom stadu. Upozoravali smo mjerodavne još prije 5 godina kada ih je bilo 2.500, ali ništa", razočaran je. 

 Ovu autohtonu pasminu krase snažni i čvrsti rogovi, najčešće spiralno zakrivljeni

Bilo je to, dodaje, za vrijeme mandata bivše ministrice, a kako će biti s novim ministrom, tek će vidjeti kakva će biti komunikacija.

"Osjećamo se izdano što nitko od mjerodavnih ne snosi odgovornost za greške koje su učinjene. Oni su u zoni komfora. Ako izumre istarska ovca nitko neće odgovarati. Ne može se funkcionirati u ovakvom sustavu. Ne tražimo samilost, već da odrade svoj posao", razočarano kaže.

Inače, generacijama unazad Vedran i njegova obitelj bavi se ovim uzgojem, a ovce pasu na privatnom i državnom vlasništvu. "Pod upravom Hrvatskih šuma je najveći problem što daju u zakup šumsko-pašnu površinu. No, kada tražiš potporu od Agencije za plaćanja, to ispada zaraštena površina pokrivena vegetacijom i odbiju isplatu za tu površinu", opisuje i taj problem ističući da nije isplativo uzimati zemljište  u zakup jer ne pokriva troškove.

Paradoks je sve to, kaže: Jedna ti daje u zakup, druga osporava pravo na potporu, a obje su pod istom upravom. 

Potreban je koordinirani pristup zaštiti te konkretna pomoć

Uzgajivači, njih 27-ero, organizirani su u Udrugu "Istrijanka 2013" koja je i osnovana u Svetvinčentu s ciljem poticanja uzgoja uzgojno valjanih grla istarske ovce i razvoja ruralnog turizma. Surađuju s Agencijom za ruralni razvoj Istre - AZRRI, županijskim Odjelom za poljoprivredu, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu. Za unaprjeđenje daljnjeg razvoja istarske ovce potrebna je, naglašavaju, komunikacija i koordinirani pristup zaštiti te konkretna pomoć mjerodavnih institucija.

Razlog smanjenju broja grla naš sugovornik vidi i u konkurentnosti poslova, velikim investicijama, strojevima, objektima za stoku. "Sve to puno košta i tu ovčarstvo gubi. Ljudi su zaključili da je isplativije sagraditi vilu s bazenom i od toga živjeti, a naš je posao težak i prljav", revoltiran je podsjećajući da stočari nemaju godišnji odmor ni bolovanje. Jednostavno ne stignu, radi se stalno.

"Mladi se javljaju u program revitalizacije, ali tu prevladava ljubav, a ne ekonomski interes. Zalažemo se da ovčarstvo postane atraktivan posao", kaže. 

Tražimo reakciju, sačuvajmo istarsku ovcu, poručuje predsjednik Udruge Istrijanka 

Nadamo se da će istarska ovca opstati na ovim prostorima i sačuvati identitet kraja s kojeg potječe. Revitalizacijom, velike površine pašnjaka privele bi se namjeni, a to je da ovce pasu, gnoje zemlju i čuvaju šume od požara. Što se tiče problematike oko drastičnog pada broja grla - izdano je crveno upozorenje: "Mi smo na prvoj liniji u borbi za opstanak istarske ovce, riskiramo puno i tražimo reakciju mjerodavnih", vapaj je Vedrana Macana.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Istarska ovca Ugrožena pasmina Autohtona Vedran Macan Udruga "Istrijanka 2013" Istarski ovčji sir


Autorica

Morena Sinčić

Više [+]

Diplomirana novinarka, velika zaljubljenica u prirodu koja je zadnjih desetak godina provela s fotoaparatom "hvatajući" kukce, ostale životinje i naravno promjene koje se neminovno događaju u njoj. Voli uzgajati povrće, ali kako nema zemlju, sadi na balkonu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍