Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Murari Green Angus
  • 09.07.2024. 15:00
  • Istarska, Murari, Motovun

Najveća farma Black Angusa u Istri jedina na svijetu u hranidbu goveda uvela konoplju

Uz standardnu hranidbu, većinski dio nadohrane rade s konopljom što je prema prvim analizama pokazalo jako pozitivan utjecaj na kvalitetu i nutritivnu vrijednost mesa, čulo se na prezentaciji Murari Green Angus projekta.

Foto: Marinko Petković
  • 422
  • 75
  • 0

Prvo predstavljanje Murari Green Angus projekta tvrtke Hemp Histrica iz istarskog sela Murari, gdje se nalazi velika farma sa 160 crnih angusa i 40 boškarina te 10 ha povrća, održano je u podnožju Motovuna u novoj vinariji Tomaz.  

"Tvrtka posjeduje farmu na kojoj uzgaja industrijsku konoplju. Uz nju uzgajaju i Black Angus goveda koja su vlasnici sami išli birati na licenciranu farmu u Irsku i transportirali ih na ovo istarsko tlo. Radi se o najvećoj farmi Black Angusa u Istri i jedinoj u svijetu koja je u hranidbu svojih goveda uvela konoplju", kazala je direktorica tvrtke Rafaela Babić, dok smo obilazili veliku farmu sa 10 zaposlenih gdje polovica brine za goveda, od kojh je 60-ak u sustavu krava-tele na obližnjim pašnjacima, ali i poneku ovcu, magarce te kuniće.   

Krenuli s idejom revitalizacije stočarstva u Istri   

Prema njezinim riječima, počeli su prije tri godine s istarskim boškarinima, ali su se brzo okrenuli svjetski poznatoj pasmini goveda. Uz standardnu hranidbu, većinski dio nadohrane rade s konopljom što je prema prvim analizama pokazalo jako pozitivan utjecaj na kvalitetu i nutritivnu vrijednost mesa, ističe Babić.

Kako se čulo, idejni začetnik cijelog projekta i stručni savjetnik je Karlo Kovačić, a riječ je i o projektu na svjetskoj razini jer, koliko znaju, nitko u svijetu goveda ne hrani konopljom. "Krenuli smo s idejom da pokušamo revitalizirati stočarstvo u ovim našim krajevima. Odlučili smo s konopljom razvijati gastronomiju", rekao je Kovačić na prezentaciji projekta. 

 Cijela proizvodnja odvija se u Istri, podno Motovuna u malom mjestu Murari

Kako je pojasnio, uključivanjem konoplje u hranidbu grla pokušat će dobiti veću koncentraciju omega 3 masnoća te time uvelike povećati kvalitetu mesa. S obzirom da konoplja ima veliki proteinski udio u biomasi, utjecat će na sam razvoj strukture mesa. "Krajnji cilj ovog projekta je terapeutsko meso", kazao je. 

Konoplja u stočnoj hrani čini 30 posto

Inače, ova svjetska priča predstavlja spoj tradicionalne izvrsnosti Black Angus pasmine i suvremenih metoda uzgoja koje koriste industrijsku konoplju kao ključnu komponentu hranidbe. Konoplju proizvode na osam hektara, a udio u hranidbi goveda čini 30 posto. Rezultat toga je meso iznimne kvalitete, bogatog okusa i visoke nutritivne vrijednosti. Cijela proizvodnja odvija se u Istri, podno Motovuna u malom mjestu Murari. Jedna od ključnih karakteristika mesa Black Angusa je mramoriranost, odnosno izbalansirana količina intermuskularnog masnog tkiva koja mesu pruža sočnost i bogat, maslačan okus.

Provedenom analizom pokazalo se da je meso goveda hranjenog konopljom još bogatije Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama, dakle bogatije nutritivnim vrijednostima. Uzgoj Black Angusa hranjenih konopljom osigurava ne samo visokokvalitetno meso, već i etički održiv pristup poljoprivredi. Goveda su na slobodnoj ispaši, hrane se prirodnom travom, žitaricama i konopljom, što osigurava idealni balans okusa i teksture, a istovremeno doprinosi očuvanju okoliša. Cijeli projekt i podršku od samoga početka pružila je i Agencija za ruralni razvoj Istre AZZRI, pogotovo oko posebnih rezova steakova.

Skoko: Crni angusi imaju bolje masnoće

Renomirani hrvatski chef David Skoko pripremao je večeru od četiri slijeda u kojoj je cilj bio sljubiti steakove Black Angusa s vinima vinarije Tomaz. Prvi slijed bio je Green Frikando sa skutom u kombinaciji s laganim pjenušcem Pier blanc de noir. Zatim je slijedio Green Denver steak s fažoletima koji je nadopunjavao delikatni Rose teran Flaminio 2023. Green Pikanja s radičem i teran Barbarossa 2020 bili su treći slijed, a večera je završila Green Entractom s melanzanom i teranom Superior 2020.

Inače, meso je bilo pripremljeno na vrlo jednostavan način i u svojim prirodnim aromama, a degustaciju smo doživjeli jednako kao i degustaciju vina. Svaki nam je slijed pokazao kako pričamo o zaista kvalitetnom mesu. "Ovo meso ne znam bih li stavio na prvo ili drugo mjesto najboljeg koje sam ikada kušao", kaže vlasnik vinarije Klaudio Tomaz, koji iza sebe ima 20 godina mesarskog iskustva.

Klaudio Tomaz je iskusni mesar i vinar iz Motovuna

"Ovo je jedan korak prema naprijed, nikad još realiziran. Omogućavanje konoplji da svojim konzumentima pruži svoj maksimum kroz pozitivne masnoće u mesu. Ja sam samo zagrebao po površini ovog projekta i napravio pretpremijeru kušanja tog mesa koje se još uvijek na tržištu nikad nije pojavilo, nigdje u svijetu", kazao je Skoko, koji na projektu surađuje od samih početaka.

Početak je to priče o povećanju kvalitete mesa i veliki korak prema mijenjanju gastronomske ponude u Istri. Hemp Histrica postala je svjetski pionir u otkrivanju uključivosti konoplje u unapređenje kvalitete mesa Black Angus goveda, zaključuju naši domaćini.


Fotoprilog


Tagovi

Murari Green Angus Black Angus Hranidba konopljom Projekt


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍