Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmještanje stada
  • 08.08.2023. 18:00

Naljutili i ministra poljoprivrede: Lokalna vlast protjeruje ovce i koze

Zagađivali su okoliš stajskim gnojivom?! Bugarski stočari su šokirani jer se ovakva odluka može ponoviti bilo gdje i bilo kome.

Foto: FB/Sider Sedefčev
  • 3.835
  • 208
  • 0

Odluka Općinske uprave Kresna u Bugarskoj, koja je dvojici braće Sideru i Atili Sedefčevima dala rok do 10. kolovoza da izmjeste stada iz sela Vlahi jer su "zagađivali okoliš stajskim gnojivom", šokirala je i naljutila bugarske stočare. Ovaj potez lokalnih vlasti je izazvao bijes i ministra poljoprivrede Kirila Vateva, piše E-vestnik.

Ugrožene autohtone pasmine

Braći je naloženo da uklone 500 ovaca karakačanske pasmine i 100 kaloferskih koza. Obje pasmine su autohtone i ugrožene. Ovakva stada je nemoguće tako brzo premjestiti i značilo bi uništenje životinja.

Poljoprivrednik Sider Sedefčev je optužen da je selo, 10 km udaljeno od Kresne, zatrpao životinjskim izmetom. Njegovo imanje je, uzvraća, na kraju sela i nikome ne smeta. Osim toga, selo Vlaha je skoro pusto. U njemu je živio samo jedan stanovnik prije nego što se ova obitelj vratila i počela baviti stočarstvom.

Čuvaju autohtone pasmine

Dva brata su umjetnici, a krajem devedesetih godina prošlog stoljeća počeli su iz hobija uzgajati karakačanske pse, pasminu koja je tada bila u izumiranju. Zahvaljujući njima i prijateljima ova pasmina je službeno registrirana prema kinološkim standardima. Šetajući sa psima po planini počeli su skupljati odbjegle karakačanske ovce. Za malo stado od desetak grla su pronašli idealno mjesto u selu i tu su se nastanili.

Ometaju turizam? U roku 90 dana zbog spornih par metara mora ukloniti 300 ovaca?!

Slično se dogodilo i s kozama. Karakteristika ovih autohtonih pasmina je da su crne. Sada kod njih dolaze ljudi iz cijele Bugarske i inozemstva kako bi kupili rasnog karakačanskog psa, od njih su uzimali uzorke i uzgajali na drugim farmama pasa. Još jedna stvar na koju je lokalna vlast obavezala braću je da svoje pse drže na povodcu.

Peticija za spas ovaca i koza

S jedne strane je općinska vlast koja optužuje braću da se od njihovih životinja ne može živjeti u selu, da trče, obavljaju fiziološke potrebe, da se širi smrad, da psi grizu djecu. Na drugoj strani su brojni stočari, javnost, nevladine organizacije koji kažu da je cilj da se ovo selo pretvori u vikend naselje.

Ovce na ispaši

Dublji razlog za napad na Sidera Sedefčeva je, navode, njegova supruga, koja je biolog. Članica je eko organizacija i među demonstrantima protiv trase autoputa kroz klisuru. Iako to nema veze sa selom Vlahi, smatraju kako je upravo njena aktivnost razlog zašto se lokalna vlast okomila na njih i ne želi ih na tom području.

Na društvenim mrežama bukti pravi rat za potpisivanje peticije za spas stada.


Tagovi

Bugarska Karakačanske ovce Kaloferske koze Kresna Izmještanje stada Autohtone pasmine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB