Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virtualna ograda
  • 27.01.2024. 18:00

Nevidljiva ograda čuvat će krave na pašnjacima?

Nova tehnologija mogla bi zamijeniti naporan rad postavljanja i pomicanja fizičkih ograda te usmjeravati grla prema robotu za mužnju

Foto: PrintScreen/Youtube
  • 8.570
  • 528
  • 1

U narednim godinama nekoliko se kompanija planira predstaviti na tržištu s novim proizvodom, sustavom ispaše krava unutar virtualnih ograda. Cilj je da "ograda" postavljena putem aplikacije životinje upozori prvenstveno zvučnim signalom, piše Nieuweoogst.

Životinje se brzo naviknu

U istraživačkom centru Wageningen Livestock Research su još 2015. eksperimentirali sa sustavima koji bi omogućili kravama da pasu na pašnjaku bez fizičkog ograđivanja. Nova tehnologija uključuje postavljanje zamišljenih žica, putem aplikacije na telefonu, kako bi se razgraničio pašnjak.

Krave oko vrata nose ogrlicu s transponderom koji uključuje GPS tehnologiju i ako se približe virtualnoj ogradi bit će upozorene zvučnim signalom. U slučaju da ipak nalete na ogradu doživjet će svojevrsni šok. 

Istraživanje je već pokazalo da se krave brzo naviknu na sustav u kojem im zvukovi i električni šok daju do znanja koliko daleko mogu ići. Brzo se nauče reagirati na zvučni signal i odmaknu se na područje za ispašu.

Krave nose ogrlice s GPS-om

Mogućnost pomicanja ograde

Tri proizvođača su napredovala u razvoju sustava u zapadnoj Europi: nizozemska kompanija Collie, norveška Nofence te globalna kompanija Gallagher.

Nofence i Collie koriste ovaj sustav na nekoliko nizozemskih mliječnih farmi, dok se Gallagherov odjel za istraživanje i razvoj nalazi na Novom Zelandu. Njihov sustav nazvan eShepherd bit će uveden na velike farme goveda u Australiji i Novom Zelandu. U tijeku je testiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu, a očekuje se realizacija testa u Njemačkoj.

Iz kompanija se slažu da će virtualno ograđivanje nadopunjavati postojeće fizičke električne ograde kako bi se spriječilo da stoka pobjegne ako dođe do nepredviđenih situacija. Aplikacija će nuditi mogućnost da se ograda pomiče nekoliko puta u danu.

Usmjeravanje vibracijama 

Colliejev sustav ima i funkciju vibracije, a Nofence kaže da radi na tome.

Vibracijama se mogu stimulirati krave da se kreću s jednog mjesta na drugo, što je naročito korisno kod upućivanja grla prema robotu za mužnju. Istraživači se nadaju da će se u skorijoj budućnosti povezati sa sustavom koji pokazuje visinu trave, odnosno njen rast, što će pomoći kod odabira površine za pašu.

Kako to izgleda, pogledajte u videu: 


Tagovi

Ispaša krava Ograda na pašnjaku Krave na pašnjaku Usmjeravanje goveda Napredna tehnologija Pametna poljoprivreda Virtualna ograda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.