Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupština H.U.SIM.
  • 20.03.2024. 15:30
  • Zagrebačka, Dubrava

Niče Regionalni centar za razvoj stočarstva, nacionalno važan projekt za opstanak sektora

Održana je godišnja Skupština Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM.) na kojoj su dodijeljene i nagrade za najbolje bikove.

Foto: Waveskomunikacije.hr
  • 2.341
  • 150
  • 0

U sljedeće dvije godine trebala bi biti završena izgradnja Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava, čulo se na godišnjoj skupštini Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM.). 

"Ovo je projekt od nacionalne važnosti za opstanak, razvoj i unapređenje stočarstva u Hrvatskoj vrijedan više od 10,5 mil. eura", istaknuo je načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša navodeći da je upravo ova općina poznata po dugogodišnjoj bogatoj poljoprivrednoj proizvodnji i po bavljenju stočarstvom. 

"Imamo najbolje mljekare u Hrvatskoj, OPG Emina Burek, i uvijek ćemo poticati razvoj poljoprivrede“, pohvalio je. 

Regionalni centar, naime, projekt je kojeg je pokrenula Zagrebačka županija u suradnji sa Savezom udruga uzgajivača simentalskog goveda ove županije i Grada Zagreba, Ministarstvom poljoprivrede i Općinom Dubrava. 

Fokus na genotipizaciji 

Isti će pružati sustavnu, stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke okupljenih u 15 uzgojnih udruženja s oko 50.000 uzgajivača na području Zapadne Hrvatske koje obuhvaća Grad Zagreb i 8 županija.

"Potpisat ćemo i ugovor za ulazak u njemačko-austrijsko-češki sustav vrednovanja goveda", rekao je Damir Horvatić, predsjednik Saveza dodajući da im je plan uvođenje članarina kako bi mogli više terenski raditi. Konkretno, bilo bi to 2 eura po kravi od 2025. godine, a što bi članovima donijelo pogodnosti na usluge Saveza.

Uručene su nagrade za najbolje bikove 

Istaknuo je i kako su protekle godine radili na edukaciji članova, a najveći fokus bio im je na genotipizaciji kako bi unaprijedili mljekarstvo i stočarstvo i zadržali što više članova u tom sektoru.

Na Skupštini je bio i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek naglasivši da je puno izazova u ovom sektoru, ne samo u Hrvatskoj već i u čitavoj Europi. "Nažalost, smanjuje se broj proizvođača koji se bave mliječnim kravama i broj grla, no radimo sve kako bi osigurali uspješno poslovanje i bolji dohodak", naveo je i podsjetio na nedavno usvojeni Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine. 

Ministarstvo krenulo u 'kampanju promocije' Programa razvoja sektora mljekarstva do 2030.

Vezano uz podatke o sektoru, izneseno je da je populacija krava tijekom 2023. još uvijek u opadanju, no ukupan broj grla ostaje isti. Koprivničko-križevačka županija prednjači po broju krava simentalske pasmine, a slijede ju Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka, Zagrebačka i Grad Zagreb. 

Nagrade za najbolje bikove 

Ukupan broj je nešto ispod 72.000 grla, što je oko 4.500 manje nego 2022. godine. Udio simentalaca u ukupnoj populaciji je 52%, što je u prosjeku oko 13 krava po gospodarstvu.

Iz Saveza su poručili da im je u planu ove godine raditi i na povećanju broja farmi,, povećati broj embriotransfera te riješiti probleme vezane za nedovoljnu pouzdanost genotipiziranih grla. Aktivno će sudjelovati u kreiranju i provedbi uzgojnog programa simentalske pasmine goveda, izdavati uzgojnu dokumentaciju i upisivati grla u matične knjige, promovirati rad HUSIM-a, uzgoja simentalske pasmine te educirati uzgajivače. 

Hrvatski ponos uzgoja simentalca svjetska je vijest - on je Husim PP

Na Skupštini su dodijeljene i nagrade za najbolje bikove i to OPG-u Rajaković za bika Milana iz Veterinarsko-stočarskog centra Banja Luka te dvije nagrade za bikove Husim PP i Winmeg OPG-a Imbrišić iz CUO Varaždin/BVN.


Fotoprilog


Tagovi

Skupština H.U.SIM-a H.U.SIM. Stočarstvo i mljekarstvo Damir Horvatić Zdravko Tušek Regionalni centar za razvoj stočarstva Najbolji bikovi OPG


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.