Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 28.05.2024. 18:00

Njemačka mijenja Zakon o zaštiti životinja, na nogama i poljoprivrednici i udruge

Između ostalog, u njemu stoji da će kupiranje repova janjadi ubuduće biti zabranjeno dok bi kod prasadi trebalo biti moguće samo u iznimnim slučajevima. Zabranjuje vezanje životinja, ali određeni oblici vezivanja goveda ostaju dopušteni...

Foto: Depositphotos/exinocactus
  • 12.065
  • 628
  • 0

Njemačka dobiva novi Zakon o zaštiti životinja. Premda mu je cilj poboljšanje njihove dobrobiti, kako je rekao tamošnji savezni ministar poljoprivrede Cem Özdemir - već je nacrt izmjena Zakona izazvao lavinu kritika, ne samo poljoprivrednika već i udruga za zaštitu životinja. 

Između ostalog, piše portal landundforst, u njemu stoji da će kupiranje repova janjadi ubuduće biti zabranjeno dok bi kod prasadi trebalo biti moguće samo u iznimnim slučajevima. U budućnosti će biti potrebna anestezija za spaljivanje rogova kod teladi. Nalaže se i korištenje anestetika te lijekova protiv bolova kako bi se značajno smanjio stres kod životinja, a što se već radi na mnogim mjestima.

Veće novčane i kazne zatvora 

Propisuje da je općenito zabranjeno držanje životinja na vezu, ali određeni oblici vezivanja goveda ostaju dopušteni u iznimnim slučajevima ako farme ispunjavaju posebne uvjete. Takozvani “kombinirani uzgoj” trebao bi ostati dopušten tvrtkama s najviše 50 goveda starijih od šest mjeseci.

Također, u budućnosti bi u klaonicama bio video nadzor. 

Izmjena predviđa i znatno veće kazne za kršenje Zakona o dobrobiti životinja. Primjerice, za usmrćivanje bez "opravdanog razloga", s tim da se raspon kazni povećava u određenim slučajevima (npr. kada se radi radi zarade, kada se stalno ponavlja, postoji veliki broj pogođenih životinja), propisuje se kazna zatvora od tri do pet godina. Pokušaj zlostavljanja ili ubijanja životinje ubuduće će također biti kažnjiv, a kazna doseći 50.000 eura.

Hubertus Beringmeier, predsjednik Udruge njemačkih poljoprivrednika (DBV) rekao je da prijedlozi savezne vlade "nisu baš praktični i potrebno ih je preispitati". Ocijenio je da u području svinjogojstva ovaj zakon ne služi zaštiti već promiče patnju životinja. Smatra da će poljoprivrednici biti opterećeni dodatnim birokratskim teretom bez ikakvih dodatnih pogodnosti za zaštitu životinja.

Uništavate domaću proizvodnju odojaka 

Skroz je nepodnošljivo kako se ljudi u Berlinu ponašaju nerealno i dvolično, rekao je i generalni direktor Interesne grupe svinjogojaca Njemačke (ISN), dr. Torsten Staack. Prema njemu je nacrt "birokratsko čudovište bez učinka na dobrobit životinja".

Istaknuo je da planirani novi propisi o izbjegavanju kupiranja prijete masovnom zamjenom njemačke prasadi uvoznom. “Ovako uništavate domaću proizvodnju odojaka, upozorio je. 

Kako spriječiti griženje repa kod svinja?

Oštre kritike stižu i iz udruga za zaštitu životinja koje ih vide kao lijeni kompromis i prozivaju ministra da je, između ostalog, ponovno spriječio prestanak vezanja stoke. 

“Zakon o zaštiti životinja mora štititi životinje, a ne pokvareni koalicijski mir”, poručio je Thomas Schröder, predsjednik Njemačke udruge za dobrobit životinja.

Zastupnici Bundestaga o Zakonu će raspravljati u srpnju. 


Tagovi

Zakon o zaštiti životinja Dobrobit životinja Vezanje životinja Kupiranje repova Video nadzor Kazne


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).