Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zarazna bolest
  • 02.11.2023. 16:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Cazin

Novi slučaj bruceloze u BiH: U Cazinu eutanazirane tri krave

Prošli je tjedan na farmi u Ključu eutanazirano osam grla na jednoj farmi, na kojoj je zaraza brucelozom utvrđena i kod vlasnika.

Foto: Depositphotos/alexraths
  • 1.190
  • 123
  • 0

Potvrđen je novi slučaj bruceloze kod goveda u Unsko-sanskom kantonu susjedne BiH. Kako saznaje Agroklub, riječ je o farmi na području Cazina, koja ukupno broji 13 krava, a jutros su eutanazirana tri grla kod kojih je utvrđena zaraza.

"Uzrok još ne znamo, jer je izrazito spora komunikacija između institucija, ali rješavamo slučaj odmah kako i vlasnici ne bi oboljeli. Papirologiju naknadno završavamo jer ne smijemo biti robovi administracije", rekao je Enis Sabljaković, šef službe za zdravstvenu zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede Unsko-sanskog kantona.

Eutanaziraju desetine goveda

Nadležni inspektor, kako nam je pojasnio, postupa prema nalazima i rješenju glavnog federalnog veterinarskog inspektora koji naređuje mjere.

U posljednjem desetljeću, svake godine se na području USK eutanazira između 20 i 60 krava.

"Zadnjih par godina imamo otprilike 20-tak zaraženih goveda. Nismo srećom imali puno ovaca godine, bilo je nekoliko predmeta po dvije, tri ovce, ali se to najčešće dogodilo gdje su vlasnici oboljeli", kaže naš sagovornik.

Kupoprodaja bez dokumentacije

Najčešći razlog pojave bruceloze je kupoprodaja gdje prodavatelji nemaju dokumentaciju za životinje, ne provode mjere koje je propisao Ured za veterinarstvo BiH.

"Vlasnici životinja često znaju ne ispoštuvati te mjere, gdje se onda pojavi bolest. Ne mora značiti da je uvijek takva situacija", kaže Sabljaković.

Podsjetimo, prošli je tjedan na farmi u Ključu eutanazirano osam grla na jednoj farmi, na kojoj je zaraza brucelozom utvrđena i kod vlasnika.


Tagovi

Bruceloza Farma goveda Farma krava Zaraza Bolest Enis Sabljaković Unsko-sanski kanton


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled