Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Gašić i OPG Đurković
  • 31.03.2018. 16:30

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu budi nade, a manifestacije su dobra promocija za proizvođače

Ono što je nama i za nas bitno je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu u koji ulažemo veliku nadu jer nama uistinu nedostaje zemlje za prehranu naše stoke. Nadamo se da će isti ići u našu korist kao mladih poljoprivrednika. Mladi smo, školovani, imamo praksu i znanja, samo trebamo još malo zemlje da možemo raditi, priča Katarina Gašić.

Foto: Katarina Gašić
  • 1.487
  • 183
  • 0

Vlada je usvojila novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji daje prednost pri dodjeli zemljišta OPG-ovcima, malim i mikro poduzećima. Prioritet pri dodjeli imaju stočari kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici.

Novi Zakon će  smanjiti administrativne zapreke kako bi se olakšalo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, omogućio ostanak ljudi, a poglavito mladih  u ruralnim područjima, okrupnjavanje zemljišta i stavljanje u funkciju zapuštenog i državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji proizvodnje.

Trudimo se da se priča o mladim poljoprivrednicima ostvari

Četveročlano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Gašić iz Beketinaca postoji više od dva desetljeća, a s ciljem očuvanja obiteljske tradicije i unapređenja poslovanja, u novije je vrijeme prebačeno s oca na sina. Tako je nastala mini sirana Gašić kojom od travnja rukovode brat Ivan (nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodartsva) i sestra Katarina.

Ovi mladi poljoprivrednici smatraju da su manifestacije dobar pokazatelj da i mladi imaju nade za ugodan život u Republici Hrvatskoj. Oni, unatoč mladim godinama i teškim vremenima za hrvatsko stočarstvo, ne odustaju od Hrvatske, poljoprivrede i govedarstva. Na takav su način, umjesto sve popularnije opcije u kojoj mlado obrazovano stanovništvo napušta svoju domovinu i odlazi u Irsku ili Njemačku, dokazali da se, koliko god teško bilo, može živjeti od svog zanata, rada i poljoprivrede.

“Ono što je nama i za nas bitno je  novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu u koji ulažemo veliku nadu jer nama uistinu nedostaje zemlje za prehranu naše stoke. Nadamo se da će isti ići u našu korist kao mladih poljoprivrednika. Trudimo se da se priča o mladim poljoprivrednicima ostvari. Mladi smo, školovani, imamo praksu i znanja, samo trebamo još malo zemlje da možemo raditi. Ne želimo šutjeti o tome. Pozvali smo i ministra poljoprivrede na svoje gospodarstvo i rekao je da bi rado došao, al da nam neće obećati kada će to biti.

Premda ostvarujemo dobre proizvodne rezultate i premda se bavimo rizičnom granom poljoprivrede, i nama je nedostatno 45 ha poljoprivrednih površina, od čega je samo 3 ha u našem vlasništvu, a ostalo u državnom. Ne možemo doći do zemlje koja nam je potrebna za prehranu stoke.

Problem je u tome što naše krave daju podmladak svake godine, a mi ga zbog nedostatka zemlje uglavnom moramo prodavati. Primjerice, da imamo dovoljno zemlje, mogli bi se uz proizvodnju sireva baviti i tovom bikova. U našem slučaju, sav muški podmladak plasiramo na tržište jer ga ne smijemo zadržati zbog nedostatnih površina i samim time, raspoložive hrane. Govorimo li o cijenama žive vage, bitno je napomenuti da se iste kreću oko 2.500 kn za tele staro 7 dana.

Manifestacije su dobra promocija za proizvođače

Manifestacije su, s druge strane, dobra promocija za nas kao proizvođače i pokazatelj da i mi mladi ipak imamo nade za ugodan život u Hrvatskoj. Posjećenost našeg štanda obično bude dobra, a proizvodi se degustiraju na veliko. Primjerice, na posljednjoj manifestaciji gdje smo bili nije bio naglasak na kupovinu, ali ipak se, nešto i uspjelo prodati. Prezentirali smo kuhane sireve sa začinima, dimljene sireve te polutvrdi sir koji je mjesec dana zrio u kontroliranim uvjetima, a ponudili smo i pogačice od našeg svježeg sira", objašnjava Gašić.

Kozar Josip Đurković iz Marjančanaca  domaćim sirom godinama promovira našu Slavoniju i našu domovinu Hrvatsku putem različitih manifestacija koje posjećuje. Unatoč prostornim ograničenjima, i dalje nije odustao od svog sna i prirodne prehrane koza te za hranidbu koriste kukuruz, zob, ječam i tritikal. Stoga se, u okviru 4 ha diči s 42 muznih koza te 26 ovogodišnjih rasplodnih jarica koje nastoji zadržati unatoč nedostatku poljoprivrednog zemljišta, a sve zbog porasta potražnje prema njegovom kozjem blagu. Nada se da će uz pomoć novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu doći do potrebne zemlje.

"Na manifestacijama se  predstavljamo s našom klasičnom paletom sireva, odnosno, mladim kozjim sirom, sirom s dodatkom vlasca,  češnjaka i kopra, te kozjim pikant sirom s dodatkom feferona i s nešto tvrdih sireva. Posjeta štandu bude zaista puno i to je dobra strana priče. Primimo puno pohvala za naše proizvode.”, priča Đurković koji ulaže nade u novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Foto: Katarina Gašić


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

OPG Gašić Opg Đurković Kozarstvo Manifestacije


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.