Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odransko polje
  • 07.08.2023. 15:20
  • Zagrebačka, Ruča

Očajnički apel vlasnika: Poplava je zarobila 150 konja, podavit će se, pomozite nam spasiti ih!

Na sigurno su sklonili oko 1.000 konja, no 150 grla sa ždrjebadi, od kojih je 30-ak u vlasništvu Marka Velića, i dalje je zarobljeno.

Foto: AK grafika (ilustracija)
  • 4.537
  • 1.037
  • 0

Oko 150 konja ostalo je zarobljeno u Odranskom polju između mjesta Desno Željezno i Desno Trebarjevo u Sisačko-moslavačkoj županiji, među njima i 30-ak grla Marka Velića iz Ruče kod Velike Gorice. 

"Zarobljeni su, ostavljeni na milost i nemilost, podavit će se, a nitko neće pomoći", shrvan je vlasnik sveukupno čak 170 grla naših autohtonih pasmina hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka. 

Zvao je niz nadležnih, molio pomoć, a sad se nada da će putem medija netko čuti apel vlasnika. 

Kako nam priča, uspjeli su kamionima na sigurno maknuti oko 1.000 konja, gazili po vodi, probijali se, pomagali uplašenim životinjama, ali ostalo je još oko 150 komada na ispaši s malom ždrjebadi do koje se nisu mogli probiti. Koliko je narastao vodostaj i teški uvjeti, opisuje i činjenicom da se nije mogao kretati ni svojim džipom terencem.

Vodostaj i dalje raste 

"Vlasnici su mahom stariji ljudi 60, 70 godina i nije im lako konje pretjerati, a nitko da bi pomogao", dodaje Velić iza kojega su četiri dana i noći bez sna, sve u pokušaju da se konje izbavi od gotovo sigurne smrti. 

Trenutno ih ni ne vidi od nabujale Odre i drži da bi se tek dronom moglo usnimiti gdje su i jesu li uspjeli pronaći kakvo suho mjesta i skloniti se. Što je najgore, vodostaj i dalje raste, a voda pritječe od Jankomira, Velike Gorice.. 

Naime, zbog porasta vodostaja Save, Kupe i Odre, otvorena je ustava Prevlaka zbog rasterećenja vodnog vala u retenciju Žutica i Lonjsko Polje pa su pozvali stočare da na vrijeme povuku stoku iz tih područja. 

"Jesu, obavijestili su, ali nismo stigli i uspjeli sve pohvatati", očajan je vlasnik navodeći da su slično već doživjeli tijekom poplava u svibnju. Stradalo mu je tada 15 konja, ali nije dobio nikakvu pomoć, odštetu... 

Pašnajci su pod vodom (Foto: M. Velić)

Hitne službe stigle su mu tad oko 21 sat i ponudile pomoć. PItao je kud sad, ne vidimo ništa, da udarimo u neko stablo ili potjeramo životinje još dalje. Molio je da dođu ujutro, kad se vidi, a onda su mu rekli da ne mogu jer moraju dalje prema Glini. 

Nikoga ne zanimaju poljoprivrednici 

Ogorčen je i zbog općenitog odnosa države i resornog ministarstva prema uzgajivačima.

"Nikad nikakva bespovratna sredstva nisam dobio. I mjeru 22 su mi odbili. Mojih 170 grla prvo su procijenili na pomoć od 8.000 eura da bi onda rekli da imam dug od 511 eura za mirovinsko, a ja bio u pretplati 1416 eura. Slao sam im dokaze iz porezne, uplatio i to iako sam u pretplati, žalio se, ali ništa. Kažu, nemam pravo", revoltiran je navodeći da nam je država takva da će ti zbog pet eura staviti ovrhu, a ako oni tebi duguju - onda nikom ništa. 

Mura zabilježila povijesni rekordni vodostaj, Hrvatska zbraja štete od vodnog vala

Sada će zbog nove elementarne nepogode sva hrana prikupljena za zimu otići na hranidbu konja, a s čim kupiti novu, pita. Morao bi prodati barem 20 grla da ostatku osigura hranu. 

"Ma nikog ne zanimaju poljoprivrednici i što sela umiru. Slabo imaju valjda računicu od nas", ljutit je navodeći da je njih 13 u kući bilo ovih dana doslovno bez šnite kruha. Nitko da bi došao, pitao, na neki način pomogao. 

Spašeni u poplavi zarobljeni konji iz Odranskog polja!

No, snaći će se, dodaje i ponavlja apel da se spase nesretne, zarobljene životinje. U velikoj su opasnosti, a same teško da će stići na sigurno. 

Naslovna fotografija: Igor Šoban/Pixsell, Marinko Petković 


Fotoprilog


Tagovi

Konji Zarobljeni konji Poplava Rijeka Odra Odransko polje Marko Velić Apel


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]