Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mlijeka
  • 26.09.2023. 18:00

Očekuje nas kolaps tržišta mlijeka?

U državama članicama postepeno padaju otkupne cijene mlijeka, a sve više proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme, upozorava Europski odbor za mlijeko

Foto: Depositphoto/alfribeiro
  • 5.065
  • 275
  • 0

Europski odbor za mlijeko (EMB) poziva donositelje odluka u Europskoj uniji da poduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka, piše Farmer.

Zatvaraju se farme

U državama članicama postepeno padaju otkupne cijene, dakako i Hrvatskoj, a sve veći broj proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme. EMB je izdao hitno upozorenje da će Europa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti nastaviti s radom.

Porasla proizvodnja mlijeka u EU - a cijene?

"Usred smo krize. Vrijeme je za akciju!", uzbunu je podigao predsjednik EMB-a i danski mljekar, Kjartan Poulsen. Navodi da ne mogu prihvatiti da iako donositelji odluka u EU vide da je situacija nejasna, ostaju pasivni i prepuštaju odgovornost državama članicama da same, pojedinačno, donose odluke. Smatra da je vrijeme da Europska komisija poduzme odgovornost na razini EU i konačno rastereti tržište mlijeka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje.

Bolja raspodjela marži

Predstavnici ove organizacije navode da je poljoprivreda okosnica ruralnih regija i bez nje bi ova područja jednostavno propala. Naglašavaju da se konačno moraju postaviti temelji za održivi ekonomski i društveni razvoj kako bi očuvali bioraznolikost.

Pozivaju da kreatori politika stvore okvire za bolju raspodjelu marži u lancu snabdijevanja. To bi u stvarnosti značilo da će cijene pokrivati troškove proizvođača i istovremeno osigurati da ostanu pristupačne za potrošače.


Tagovi

Mlijeko Tržište mlijeka Cijene mlijeka Proizvođači mlijeka Muzne farme Mliječne farme Europski odbor za mlijeko


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.