Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Adanić
  • 09.02.2024. 12:00
  • Grad Zagreb, Dumovec

Od ideje u koroni do urbane farme i proizvodnje mesa i jaja, a sve je krenulo s prvih 20 brojlera

Otkad prodajemo i prepeličja jaja, već je šest obitelji naših prijatelja nabavilo prepelice, smije se Franjo Adanić koji sa suprugom Željkom i osmero djece danas brine o brojlerima, nesilicana, puranima, tu su i ovce, koze, patke, krmače...

Foto: OPG Adanić
  • 7.898
  • 509
  • 1

Ispunjen život, skladan brak, radosna djeca, život u kući okruženoj prirodom i vlastita, zdrava hrana... Zvuči kao utopijski san mnogih suvremenih obitelji. No, svoj je djetinji san Franjo (41), nositelj OPG-a Adanić ostvario – i stvorio pravu oazu smještenu u Dumovcu, u istočnom dijelu grada Zagreba.

"Urbana farma“, kako je Franjo i njegova supruga Željka nazivaju, prostire se na površini od oko 8 000 m2 ograđenih električnim pastirom, a bavi se uzgojem domaćih životinja odnosno pretežito proizvodnjom mesa i jaja peradi

"Osim što sam kao dijete želio biti veterinar, s domaćim životinjama kroz odrastanje nisam imao iskustva", nasmijano priznaje. Uz OPG, zaposlen je kao profesor tjelesne kulture u školi, a supruga, po struci socijalna pedagoginja, kući brine za njihovih osmero djece.

Poželio zdravu hranu za obitelj

Na pitanje kako je krenula cijela priča, vraća se u ne tako davnu 2020. godinu, kada ga je, kaže, globalna političko-gospodarska situacija vezana uz koronavirus natjerala na istraživanje i iskorak.

"Motivacija je bila zdrava hrana za obitelj“, bez okolišanja će. U veljači 2021. nabavio je prvih 20 brojlera koje je, kako sa smijehom prepričava, premještao po dvorištu. Idući put nabavio je 50, zatim 200 komada. Višak mesa poklonio bi prijateljima koji su ga poticali da krene u proizvodnju, a pola godine nakon - OPG je bio otvoren.

Svoje su mjesto na farmi dobile i ovce 

Nakon brojlera uslijedile su nesilice, a potom purani. Drvene mobilne objekte Franjo bi zamislio, a njegov kum izradio. Tako se intuitivno od početka služio metodom pregonskog napasivanja kako bi pašnjaci ostali u optimalnom stanju. Idući korak bile su ovce – pet bređih romanovskih ovaca koje su samostalno ojanjile osam janjaca. Poseban je doživljaj najmlađoj djeci bio skrbiti o jednom janjetu koje je majka odbacila. Othranjivali su je na bočicu i nekoliko tjedana držali kao kućnog ljubimca.

Kroz farmu su još prošle koze, krmače i patke, a "mjesto na neodređeno“ dobili su brojleri i nesilice kojih je stotinjak, jedna krmača koju redovito osjemenjuju te dvaput godišnje purani i patke. I najnoviji stanovnici: prepelice. Njih ne smije zaboraviti, kaže, jer otkad prodaju prepeličja jaja, već je šest obitelji njihovih prijatelja nabavilo prepelice. 

Na pitanje uživaju li djeca u farmskim aktivnostima, odgovara potvrdno, ali priznaje ipak da je sav posao na njemu. Ne žali se, u zimskim mjesecima utroši svega 1-1,5 sat dnevno na poslove. U budućnosti se nada baviti isključivo svojom farmom jer uživa u vidljivim plodovima i dinamici svoga rada. Zapreka na tom putu Adanićima je ipak nedostatak poljoprivredne površine, a i pojedini susjedi koji im nisu skloni. Kaže, redovito zovu inspekciju, a sumnjaju i da su im prošli mjesec ubili patke. I u tim nedaćama Franjo je nasmijan i strpljiv. A strpljive su i njegove mušterije koje ponekad čekaju svoj red za narudžbu i nekoliko mjeseci.

Prodaja putem grupe

O kvaliteti proizvoda dovoljno je reći da se OPG Adanić nigdje ne oglašava, izuzev na WhatsApp grupi koja broji oko 250 članova - njihovih mobilnih kontakata. Govori to i o suvremenom potrošaču kojemu je više nego ikad važna kvaliteta i sljedivost proizvoda, etički i ekološki principi uzgoja, ali i sama osoba koja stoji iza proizvodnje. Franjo u grupi prima rezervacije za dostupne proizvode, a potom u obiteljskom kombiju dostavlja naručiteljima na adresu. Od usta do usta širi se dobar glas, a i pristupačna cijena njihovih proizvoda: tako je kilogram piletine 5, puretine 9 eura, a pačetine 8 eura. Paket od 10 kokošjih odnosno prepeličjih jaja - 3 eura.

Za kraj razgovora upitali smo ga ima li kakvu završnu misao za čitatelje, a on ponovno uz osmijeh, kao kakav ambasador obiteljske poljoprivrede, dodaje: "Ako imaju mogućnost pristupa makar djeliću zemlje, neka se odvaže.“


Fotoprilog


Tagovi

Franjo Adanić OPG Adanić Uzgoj brojlera Nesilice Prepelice Romaovske ovce Farma


Autorica

Hanna Čeko

Više [+]

Magistra ekološke poljoprivrede i agroturizma. Mlada poljoprivrednica u nastanku. Glazbenica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.