Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina ovce
  • 16.07.2023. 16:30

Odabir ovaca pri kupovini: Na što obratiti pažnju?

Pri kupovini ovaca bitno je pregledati svaku životinju pojedinačno. A na što posebno pripaziti?

Foto: Đorđe Lalić
  • 3.160
  • 226
  • 0

Obnova stada, kupovina ovaca prije svega ogleda se u posebnom pregledu svake životinje pojedinačno. Pregled treba obaviti bez uznemiravanja životinja u samom stadu.

Posebno šilježice, kaže stručni savjetnik Goran Popović, moraju biti živahne, ne smiju se izdvajati iz stada, potrebno je da imaju interes za okolinu, kao i za ponuđenu hranu. Preporuka je da se potjeraju u kraći trk da bi se pažljivije promatralo posjeduje li stado šepave (hrome) životinje.Jedinke ne smiju kašljati niti teško disati.

Svaku pregledati posebno

Preporuka potencijalnim kupcima je da svaku životinju pregledaju posebno, pri čemu u svim slučajevima treba pregledati sljedeće:

  • svaku procijeniti na simetričnost građe (obratiti pažnju na neprirodni stav životinje koje ponekada zauzimaju pogrbljeni položaj);
  • vuna na ovcama odraz je općeg zdravstvenog stanja;
  • runo mora biti čisto i ne smije ispadati na umjereni pokušaj čupanja vune, posebno obratiti pažnju na runo zadnjih nogu - slijepljenost može ukazivati na proljeve koji mogu biti posljedica različitih bolesnih stanja koja mogu znatno usporiti razvoj, pa čak da dovedu i do uginuća.

"Čitavo tijelo, posebno podvilične limfne čvorove, predlopatično područje, kao i područje iznad vimena valja pažljivo pregledati. Također i pregled nozdrva i nosnog ogledala, jer gusti iscjedak žućkaste ili zelenkaste boje, jedan je od jasnih znakova nekog bolesnog stanja dišnih organa", kaže savjetodavac i dodaje da treba osluškivati, kroz pola do jedne minute, eventualno škripanje u plućima, koje će se na ovakav način najlakše otkriti.

Pregled očiju, usana, papaka...

Pregled očiju, napominje, nezaobilazan je kod pregleda bilo koje životinje (iscjedak bilo kakvog sastava i izgleda - znak je bolesnog stanja). Pogledati usne i otvoriti usta životinje, jer se starost grla određuje prema zubima, treba obratiti pažnju na prisutnost krasti koje mogu ukazivati na zarazni ekcem.

Pri kupovini treba obavezno pregledati papke. Zdrav papak mora biti neoštećen, bez lezija, otvora, neugodnih mirisa, sjajan, dobro srastao s mekim tkivom.

Problemi s papcima (Foto. D. Jovanović)

"Svakoj ovci treba pregledati papke na sve četiri noge, provjeriti jesu li pravilno obrezivani ili postoje deformiteti s moguće prisutnim džepovima trulog tkiva. Kod ženskih životinja treba pregledati izgled vanjskih spolnih organa, vime - je li simetrično i jesu li sise dobro razvijene", kaže Popović i dodaje da pri kupovini muških rasplodnih grla treba obratiti pažnju da je ono robusnije, muške tjelesne građe.

Odabirom novog stada potrebno je imati u vidu da potomstvo ima veliki utjecaj na zdravlje i vitalnost budućeg stada, posebno ako su u pitanju neki poremećaji koji se mogu naslijediti.


Tagovi

Kupovina ovaca Goran Popović Pregled ovce Pregled papaka Odabir ovaca


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva