Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 29.01.2024. 14:20

Odbili poziv ministrice na sastanak: Teme su neprihvatljive, ispunite zahtjeve ili - prosvjed

Iz udruge Hrvatski krški pašnjaci ministrici Vučković poslali su i 11 zahtjeva čije ispunjenje traže do 15. veljače. U suprotnom, nastavljaju s prosvjedima koji će se održati na Markovu trgu i ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede.

Foto: V. Stapić, Patrik Macek/PIXSELL
  • 1.925
  • 179
  • 0

Poziv na danas zakazani sastanak u Ministarstvu poljoprivrede u 14 sati za koji je dnevnim redom predviđena prezentacija unaprjeđenja potpora za pašarenje i razvoj ekstenzivnog stočarstva te osvrt na iznesene pojedinačne probleme, odbili su predstavnici Udruge Hrvatski krški pašnjaci

"Teme koje ste naveli su nama nelogične i neprihvatljive", stoji u odgovoru poslanom ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. 

Za prvu kažu da su odluke Ministarstva o drastičnom smanjenju i ukidanju određenih potpora rezultirale gašenjem ekstenzivnog stočarstva na krškim područjima, tako da im nije jasno o kojoj prezentaciji i razvoju ekstenzivnog stočarstva želi pričati. Za drugu temu pitaju što uopće znači osvrt na rješavanje osobnih problema jer dodaju da su prvenstveno zainteresirani za rješavanje cjelokupih problema s kojima se suočavaju poljoprivrednici krških područja, a ne pojedinačnih slučajeva.

Obećano je, ispunjeno nije

Pišu i da je na prošlom sastanku obećala da će do 5. siječnja riješiti krucijalne i hitne probleme "poput isplate avansa, povrata u ARKOD sustav, obeštećenja uslijed nezakonite i prisilne naplate korištenja šumskog zemljišta, nagodbe i obeštećenja poljoprivrednicima uslijed retroaktivnih i nezakonitih kontrola APPRRR-a".

"Nažalost, ništa od navedenog nije ispunjeno, pa ne vidimo ni smisao ni svrhu da se odazovemo još jednom u nizu sastanaka koji neće polučiti apsolutno nikakve rezultate", nastavljaju dalje. 

Ističu i da Ministarstvo nije htjelo umanjiti povijesna prava korisnicima koji uopće nemaju stoku već se i dalje isplaćuju puni iznose potpora za "štale bez stoke", a stvarnim stočarima ukidaju ili smanjuju.

"Osim toga nama potpore nisu najneophodnije. Neophodan nam je kvalitetan zakonodavni okvir unutar kojega možemo normalno živjeti, raditi i proizvoditi, a kojeg Vi uporno ne želite donijeti", stoji između ostalog u dopisu. 

Ispunjenje zahtjeva ili prosvjed 

Iz Udruge su poslali i svojih 11 zahtjeva koji glase: 

  • Tražimo zajednički sastanak s Europskom komisijom s obzirom na postupanja APPRRR-a i donošenja štetnih pravilnika.
  • da nam se omogući klanje i prodaja mesa na gospodarstvima uz minimalno tehničke uvjete, te sigurno tržište svim domaćim proizvođačima.
  • hitnu isplatu avansa poljoprivrednicima i obustavu svih sudskih postupaka.
  • isplatu obeštećenja poljoprivrednicima na temelju presude Visokog upravnog suda i povrat sredstava za one poljoprivrednike koju su bili prisiljeni platiti Hrvatskim šumama po nezakonitoj odluci o prisilnoj naplati.
  • ponovni upis u ARKOD svih poljoprivrednih površina koje su nam izbrisane zbog nerada državne administracije koja nam punih sedam godina nije omogućila sklapanje ugovora o zakupu, a što je rezultiralo nesigurnosti mnogih poljoprivrednika koji su preko noći ostali bez svojih legitimnih očekivanja.
  • reviziju svih naloga o povratu sredstava od strane APPRRR-a jer se terenske kontrole provode retroaktivno i suprotno važećim pravilnicima. Svojim nezakonitim postupanjem doveli su poljoprivrednike u dužničko ropstvo.
  • hitnu dodjelu državnog i šumskog zemljišta poljoprivrednicima jer mnogi ne mogu dobiti pašnjačke površine u zakup, a dugi niz godina imaju stoku i bave se stočarstvom.
  • revizije ugovora neobrađivanih poljoprivrednih površina u zakupu.
  • poništenje zadnjeg javnog natječaja za dodjelu državnog šumskog zemljišta u svrhu pašarenja, jer su rezultati natječaja na terenu izazvali potpuni nered i nezadovoljstvo poljoprivrednika.
  • da se prihvate svi naši prijedlozi koje smo uputili Ministarstvu o novom Zakonu o šumama, jer su oni preduvjet za razvoj stočarstva i povećanje domaće proizvodnje na krškim područjima.
  • hitni i interventni odstrel vuka na područjima gdje radi preveliku štetu.

"Ne ispunite li naše zahtjeve do 15. veljače, i ne obavijestite nas o učinjenom, mi nastavljamo s našim započetim aktivnostima i prosvjedima koji će se održati na Markovu trgu i ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede", naglašavaju u dopisu koji potpisuje predsjednik Udruge, Ivan Tešija


Tagovi

Hrvatski krški pašnjaci Ministarstvo poljoprivrede Dopis ministrici Sastanak 11 zahtjeva Marija Vučković Ivan Tešija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja