Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zdunić
  • 20.07.2023. 15:30
  • Brodsko-posavska, Divoševci

Ogromne štete broji i obitelj Zdunić - orkanski vjetar poharao farmu s 500 goveda

Čak 1.200 m2 krova otkinuo je vjetar s farme muznih krava. Stradao je i štagalj, obiteljske kuće, dva tunela sa sijenom i strojevima. Konstrukcija je toliko savijena da ni ne mogu do strojeva. Uništene su i ratarske kulture - kukuruz je povaljan...

Foto: Krunoslav Zdunić
  • 3.810
  • 927
  • 0

Hrvatski stočari proživljavaju teške dane. Dok afrička svinjska kuga prazni svinjce, užasno nevrijeme nanijelo je ogromne štete na govedarskim farmama. 

Među stradalima je i ona muznih krava OPG-a Josipa Zdunića u Divoševcima na kojoj se nalazi čak 500 životinja. Samih krava je oko 230, tu su i junice, telići, a trenutno je do 150 grla, kako kroz sarkazam kaže, na sunčanju. 

Orkanski vjetar odnio je s objekta čak 1.200 četvornih metara krova i to par stotina metara dalje.

"Sreća da nije nikoga pogodio", kaže vlasnik farme na kojoj rade i supruga mu, dvojica sinova i tri kćeri, ali i četvero djece pokojnoga brata.

Strojevi zarobljeni u tunelu 

Stradao je pod naletima vjetra i štagalj, obiteljske kuće, dva tunela sa sijenom i strojevima... Konstrukcija je toliko savijena da ni ne mogu do strojeva. Uništene su i ratarske kulture - kukuruz je povaljan... 

"Na svemu je šteta", priča ipak zahvalan što nije bilo stradanja ljudi i životinja. 

Struje nema, ali nema zastoja u proizvodnji mlijeka. "Agregat, sipaj naftu i radi dalje", opisuje težak posao u mljekarstvu. 

Obitelj u ovom selu nedaleko Velike Kopanice u Brodsko-posavskoj županiji, jedna je od najvećih proizvođača mlijeka čije blago dnevno daje oko 4.700 litara. 

"Ima nas još možda 4 ili 5 većih proizvođača", kaže nam oslikavajući teško stanje u ovom sektoru. 

Ono što je problem sada svima je nabava krovova jer nisu jedini koji su stradali u oluji. Treba naći i majstore jer postavljanje nije jednostavan posao. 

Užasni prizori diljem zemlje 

"Krpamo što možemo kod telića", umoran je nakon teškog dana koji je jučer oko 18 sati i u kratkom vremenu uništio brojna gospodarstva diljem kontinenta, privatnu i javnu imovinu, ali i ono najgore - uzeo četiri života. 

Brojne mliječne farme stradale su i drugim županijama. Pisali smo o štetama koje su pogodile obitelj Kostić u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i zamjenik župana Mato Lukić, obišao je danas oštećene farme u Strizivojni. 

Ne ponovilo se. 


Tagovi

Mliječna farma Šteta Olujno nevrijeme Josip Zdunić Proizvodnja mlijeka Ogromne štete Oluja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje