Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječna farma godine
  • 24.01.2024. 16:30
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

OPG Emina Burek najbolji je proizvođač mlijeka 2023. godine

Farmu koja je odnijela ovogodišnju nagradu "Mliječna farma godine", odlikuju selekcija i sparivanje genetski najboljih i kompatibilnih grla, kvalitetna hranidba krava, energetska učinkovitost i uvođenje novih tehnologija u proizvodnju.

Foto: Grafika AK*
  • 4.521
  • 305
  • 0

Ovogodišnja nagrada "Mliječna farma godine" koju dugi niz godina dodjeljuju Hrvatska mljekarska udruga i Mljekarski list s ciljem prepoznavanja naših najuspješnijih proizvođača mlijeka, pripala je OPG-u Emine Burek.

Kako se čulo na dodjeli nagrade na Veleučilištu u Križevcima, riječ je o velikoj mliječnoj farmi u Mostarima nedaleko Vrbovca koja ima oko 200 muznih krava i zapošljava 10 radnika.

Vlasnica, Emina Burek uspješno se bavi ovom proizvodnjom od 2005., a od 2015. godine njezin je OPG jedan od najznačajnijih kooperanata tvrtke Dukat te predstavnik njihovih "zelenih" farmi.

Farma u vrhu po količini proizvodnje

Kako napominju iz Hrvatske mljekarske udruge, po struci je diplomirana inženjerka agronomije i, zahvaljujući znanju i velikoj pažnji koju pridaje selekciji i sparivanju samo genetski najboljih i kompatibilnih grla te kvalitetnoj hranidbi krava, ona se nalazi u samom vrhu hrvatskih proizvođača po količini proizvedenog mlijeka po grlu simentalske pasmine.

Na farmi Emine Burek godišnje se proizvede 1,5 milijun litara mlijeka i 50 tona mesa

Uz to, na farmi brinu i o održivom korištenju energije, pa tako solarnim panelima postavljenima na krov staje pribavlja električnu energiju iz obnovljivih izvora te ujedno snižava troškove energije.

Prate i najnovije tehnologije u proizvodnji te je u tijeku ugradnja dva robota za mužnju koja će pridonijeti daljnjem jačanju efikasnosti proizvodnje.

Pokrivamo tek 40 posto potreba za mlijekom

Ističu i da Hrvatska danas svojom proizvodnjom pokriva tek 40 posto vlastitih potreba za mlijekom. Broj proizvođača i proizvodnja ove namirnice u Hrvatskoj smanjuje se iz godine u godinu, pa je u 2022. proizvodnja dotakla povijesno najnižu razinu od 405 milijuna kilograma, unatoč činjenici da je otkupna cijena na razini Hrvatske rasla, čulo se i na Stručnom skupu ove udruge.

S ciljem preokreta višegodišnjih negativnih trendova, napomenuto je kako je Ministarstvo poljoprivrede lani predstavilo Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine, kojim se fokus stavlja na govedarsku proizvodnju.

Kroz povećanje broja grla u proizvodnji, povećanje produktivnosti proizvodnje i osiguravanje preradbenih kapaciteta, program predviđa da će proizvodnja mlijeka do 2030. godine doseći onu iz 2012. godine i rezultirati proizvodnjom 600 milijuna kilograma.

Imajući na umu brojne negativne trendove u domaćoj mljekarskoj industriji, farme poput OPG-a Emina Burek iznimni su primjeri kako im se oduprijeti i u izazovnom okruženju istaknuti svojim načinom pristupa proizvodnji i uvođenjem inovacija, zaključeno je na stručnom skupu i dodjeli nagrade.

*Naslovna fotografija: depositphotos/izk_md, Val grupa


Tagovi

OPG Emina Burek Mliječna farma godine Hrvatska mljekarska udruga Mljekarski list Nagrada Proizvodnja mlijeka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...