Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad goveda
  • 01.07.2024. 07:30

Oprezno na pašnjacima i livadama: Evo 5 savjeta kako izbjeći napad goveda

Iako su ovakve nezgode rijetke, one se događaju zbog različitih faktora zbog čega treba biti vrlo oprezan s ovim inače dobroćudnim i mirnim životinjama

Foto: Shutterstock/Nikitin Anatoly Nikolaevich
  • 319
  • 32
  • 0

U susjednoj Bosni i Hercegovini je protekli petak bik napao i usmrtio svoga vlasnika. U Austriji je par dana prije toga stado goveda napalo tri planinarke, majku i dvije kćerke, i njihova dva psa. Majka je, nažalost, podlega ozljedama.  

Iako su ovakve nezgode rijetke, one se događaju zbog različitih faktora zbog čega treba biti vrlo oprezan s ovim inače dobroćudnim i mirnim životinjama. One to ne rade namjerno nego mogu biti iziritirane vrućinom, insketima, možda su žedne ili uznemirene kakvim glasnim zvukom. 

Sve je više osoba koje šeću, planinare ili voze bicikle ruralnim prostorima, uz pašnjake koji su često neograđeni. Krave i bikovi nisu navikli na ovake situacije koje ih mogu uznemiriti i izazvati agresivnost. 

Savjeti za šetače 

  1. Izbjegavajte bilo kakav kontakt sa životinjama koje pasu. Pored njih prođite mirno, bez dozivanja ili pružanja ruku. Pazite da ih bilo čime ne uplašite. Posebno su osjetljive krave s teladi
  2. Ako ste sa psom, čvrsto ga držite na kratkom povodcu i ne dopustite mu da laje na goveda jer ih to može uznemiriti. U slučaju da dođe do napada, psa odmah pustite s povodca jer će i on tako manje stradati. 
  3. Ne skrećite s planinarske staze na pašnjake i livade, posebno ako su ograđeni i ako je na njima stado. Ako ih ipak uočite, zaobiđite ih u zaista širokom luku. 
  4. U slučaju da vam se životinja približi, ostanite mirni, ne proizvodite glasne zvukove ni nagle kretnje. Pri odlasku im ne okrećite leđa. 
  5. Budite svjesni snage jednog goveda koje prosječno teži pola tone. U slučaju da vas sruši na zemlju, njegovo gaženje za vas može biti kobno. Opasnost prijeti i od goveda s rogovima. 

Što mogu učiniti stočari? 

Stočari koji drže goveda u blizini planinarskih staza i mjesta za šetnju, trebali bi postaviti znakove upozorenja koji će odvratiti šetače i bicikliste od moguće opasnog područja. 

U slučaju da je koje od goveda agresivno, trebalo bi ga izdvojiti od stada. 


Tagovi

Napad goveda Savjeti Šetnja livadama Na što paziti Opasnost na pašnjaku Upozorenje za planinare


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda