Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parazit peradi
  • 27.11.2023. 18:00

Otkriven novi način za suzbijanje tekuti - bez kemikalija

Novi, obećavajući pristup predstavljen je na ovogodišnjoj DLG konferenciji o peradi u Njemačkoj. O čemu je riječ?

Foto: Depositphotos/civic_dm
  • 36.170
  • 1.837
  • 1

U procesu patentiranja je novo sredstvo bez kemikalija protiv crvene kokošje grinje (tekuti), piše Gefluegelnews. Rezultat je to istraživanja Sveučilišta veterinarske medicine u Hannoveru.

Dosadni štetnik

Svaki uzgajivač kokoši zna da se ove grinje često javljaju, a zbog brzog razmnožavanja vrlo brzo dolazi do njihovog velikog broja. Na napadnutim životinjama se hrane, sišu krv, izazivaju svrbež, nervozu, manju nosivost, lošiji prirast.

Veoma teško se suzbija, jer u pukotinama objekta može preživjeti bez hrane i do devet mjeseci. Cilj je da se populacija zadrži na malom broju. Problem je što brzo razvija otpornost na akaricide.

Novi, obećavajući pristup predstavljen je na ovogodišnjoj DLG konferenciji o peradi u Celleu, Njemačka. Vanessa Rüster s Hanoverskog sveučilišta za veterinarsku medicinu (TiHo) doktorirala je na novom sredstvu za kojeg kaže da ne zahtijeva nikakve kemikalije, što znači da nema rizika od rezistentnosti.

Spas iz medicine

Riječ je o plazmi hladnog atmosferskog tlaka, koja se primjenjuje prvenstveno u medicini za zacjeljivanje rana i dekontaminaciju kirurških instrumenata. Sada je našla primjenu protiv crvenih grinja u peradarnicima. Struja teče između gornje i uzemljene elektrode, a grinja mora biti između elektroda da bi bila ubijena.

Rüster je istraživala koliko dugo moraju biti izložene, koju količinu električne energije treba isporučiti i postoje li razlike u pojedinačnim fazama razvoja grinja. Zaključila je da je postupak efikasan za sve razvojne faze štetnika.

Trenutno je u procesu patentiranja što uključuje razvijanje uređaja, svojevrsne klopke koja će se koristiti u peradarniku. Trebalo bi se moći naknadno ugraditi u postojeće objekte i primijeniti u slučaju kada su životinje prisutne, a da ne dolaze u kontakt sa strujom i da se ne razvija visoka temperatura. Očekuje se da će moguća primjena hladne plazme protiv drugih štetnika biti predstavljena sljedeće godine na svjetskom sajmu stočarstva u Hannoveru - EuroTier.


Tagovi

Paraziti peradi Kokošja grinja Kokošja tekut Crvena tekut Vanessa Rüster Hladna plazma Suzbijanje parazita


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje