Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petorke
  • 13.11.2022. 10:30

Ovca Belka ojanjila malo stado - stigle petorke

Veseli događaj obilježila je i svađa unuka i bake. "Ona vika nema više, ja kažem ima i četvrto i baba pobježe. Posvađamo se i kaže - nema više, ja kažem - ima ženo, i nogice pošle - peto", ispričao je ponosni vlasnik.

Foto: Depositphotos/dmbaker (ilustracija)
  • 4.138
  • 430
  • 0

Od kad zna za sebe čuva konje, krave, koze, ovce, ali Zoran Cekić iz Živkova kod Leskovca u susjednoj Srbiji iako iskusan nije mogao ni pretpostaviti da će njegova ljubimica Belka ojanjiti pet janjadi. To se događa rijetko, a Zoran je sve vrijeme bio pored Belke, prenosi RTS

"Kad sam došao od pijac popodne nađem samo jedno. Vikam babu da mi pomogne da drži, ja oborim. I jedno, dvije izvučem... ona vika nema više, ja kažem ima i četvrto i baba pobježe. Posvađamo se i kaže - nema više, ja kažem - ima ženo, i nogice pošle - peto", objasnio je detaljno Cekić za Javni servis. 

Ovakvi događaji ne mogu proći bez susjeda, rođaka, kumova. Mora se nazdraviti jer ovo je simbol napretka i domaćinstva i sela.

Živkovo je jedno od većih sela u leskovačkom kraju poznato po dobrim stočarima. Cekići se generacijama unazad bave stočarstvom, ali su zabrinuti jer je sve manje mladih ljudi koji žele ostati na selu i bave se ovim poslom jer se ne isplati. Ali Zoran ne odustaje. Nema mirovinu, a kaže i ne treba mu. Ima svoju Belku i janjce koje gleda i čuva, a od tog za njega većeg zadovoljstva nema.

Otkriće u Srbu: Ovce im janje petorke, a psi nalaze crne i bijele tartufe

Podsjetimo, rijetki su slučajevi da se ojanje petorke, ali upravo to dogodilo se i lani kod nas u Srbu, živopisnom mjestu u ličkom dijelu Zadarske županije. Godinu prije Danijela Bedeković i Zoran Vukoša od 38 ovaca dobili su 109 janjaca. Jedna je ojanjila šestorke, a ovca Zrna je 2021. imala petorke. 


Tagovi

Ovca Petorke Zoran Cekić Stočarsko selo Janjad


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...