Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba ovaca
  • 02.02.2019. 10:30

Ovce u laktaciji traže posebnu hranidbu

Preobilna hranidba u ovom periodu sočnom hranom, silažom i koncentratima može dovesti do bolesti vimena.

Foto: Pixabay/suju
  • 1.204
  • 81
  • 0

Potrebe ovaca u laktaciji za hranjivim tvarima su veće nego u periodu bremenitosti. Grlo u vrijeme janjenja gubi apetit i količina unesene hrane nije dovoljna za pokrivanje potreba. Za zadovoljavanje potreba u hranjivima ovca koristi tjelesne rezerve. Ovaj period traje kratko, međutim duže izlaganje nedovoljnoj i nepravilnoj hranidbi dovodi do pada kondicije, manje produkcije mlijeka što se odražava na porast i razvoj janjadi, upozorava stručnjak Miladin Klječanin.

Mlaka voda s mekinjama 

Prilikom janjenja ovca gubi puno tjelesnih tekućina te ju je potrebno napajati čistom, mlakom vodom s 1-1,5 l sat po janjenju. U vodu je poželjno dodati do 200 g mekinja, a najmanje dva puta dnevno. Ovca se postepeno privikava na konzumiranje veće količine hrane, tako da već 4-5 dana po janjenju unosi potpuni obrok. Preobilna hranidba u ovom periodu sočnom hranom, silažom i koncentratima može dovesti do bolesti vimena.

Maksimalnu produkciju mlijeka ovca postiže već u trećem tjednu po janjenju, a laktacija traje 4 do 6 mjeseci ovisno od pasmine, načina držanja, hranidbe. Pri određivanju potreba u hranjivim tvarima (energija, protein) pored proizvodnje mlijeka uzimamo u obzir rast vune, a kod mladih plotkinja i porast te optimalnu kondiciju. Za vrijeme laktacije ovce treba hraniti najkvalitetnijim kabastim krmivima. U prva dva mjeseca laktacije kada je i gro produkcije mlijeka poželjno bi bilo hranjenje po volji.

Koncentrirana komponenta važan dio obroka

U zimskom razdoblju osnovu obroka čini kvalitetno sijeno, slama leguminoza kao i dobro pripremljena slama zobi, ječma i silaža. Od gomoljastih kultura najčešće se koristi stočna repa

Obavezan dio obroka za mliječno stado je i koncentrirana komponenta sastavljena od prekrupe kukuruza, zobi, ječma, suncokreta, sojine sačme, repinih rezanaca, stočne krede, soli, mineralno vitaminskih dodataka i dr. ovisno čim raspolaže gospodarstvo. Ako se na imanju ne pravi smjesa onda se kupuju gotovi koncentrati na tržištu s minimalo 14% proteina.

Primjer potpune koncentrirane krmne smjese za ovce u laktaciji:

Kukuruz 33%
Stočno brašno 30%
Zob 20%
Suncokretova sačma 15%
Premiks 2%

Tijekom prva dva mjeseca laktacije obrok za ovcu s jednim janjetom mogao bi biti ovakav:

Sijeno 1,3 kg
Silaža 3,5 kg
Koncentrat 400 grama

Što ako nema silaže?

Ako na gospodarstvu nema silaže potrebna količina kvalitetnog sijena je oko 2,5 kg po ovci dnevno. Ako ovca hrani dva janjeta količina koncentrata se udvostručava, a kabasti dio obroka ostaje isti.

Nakon dva mjeseca količina hrane se smanjuje, proporcionalno s padom mliječnosti.

Ne napasati ovce po rosi 

Prelazak sa zimskog na pašni način hranidbe treba obaviti postepeno. Grla se kroz 7 do 10 dana privikavaju na novi način hranidbe. Ispaša u prvim danima nakon zime traje 1 do 2 sata, sa svakodnevnim postepenim produženjem boravka na paši. Treba imati na umu da ovce ne treba napasati po rosi i slani, a prije izlaska na pašnjak u prvim danima obavezno omogućiti konzumiranje manjih količina suhe kabaste hrane (sijeno, slama)

Obrok za ovce u laktaciji na paši:

Paša 6,5-8 kg
Koncentrat 400 g

Tijekom cijele godine ovca mora imati dovoljne količine soli i pitke vode. Sol se može dodati kroz koncentrirani dio obroka ili odvojeno u štali i na pašnjaku.


Tagovi

Hranidba ovaca Ovce Ovce u laktaciji Obrok Koncentrat Ispaša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.