Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko mlijeko
  • 03.07.2024. 18:00

Pada potražnja za eko mlijekom - stočari se vraćaju konvencionalnoj proizvodnji?

Proizvodnja ekološkog mlijeka u Ujedinjenom Kraljevstvu pala je za dvoznamenkasti postotak. Mnogi ekološki uzgajivači se vraćaju konvencionalnom uzgoju. No, čini se da se tržište ipak sređuje

Foto: Shutterstock/TORWAISTUDIO
  • 53
  • 0
  • 0

Ekološka proizvodnja mlijeka u Ujedinjenom Kraljevstvu značajno pada. U svibnju je iznosila prosječno 1,1 milijun litara dnevno, što je pad od gotovo 10 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavio je Odbor za razvoj poljoprivrede i hortikulture (AHDB) u nedavnom istraživanju.

Preniska premija

U sezoni 2023.-24. proizvodnja je zapravo pala za 14% u usporedbi s 2022.-23. Kao najvažniji razlog se navodi slabija potražnja potrošača, odnosno povećani životni troškovi.  

Mnogi su se ekološki poljoprivrednici čak vratili konvencionalnoj proizvodnji zbog visokih troškova proizvodnje i smanjenja profitnih marži, stoji u priopćenju AHDB-a

Iako za organsku proizvodnju dobiju premiju, AHDB navodi da mnogi poljoprivrednici smatraju da ona nije dovoljna da bi održali ovu proizvodnju. 

Eko mliječni proizvodi čine samo mali udio ukupne prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kategorija jogurta ima najveći količinski udio od 8%, slijedi ga mlijeko s 3%, maslac 1%, a sirevi manje od 1%. 

Najnoviji trendovi pokazuju promjene

Bez obzira što je maloprodaja pala, najnovije brojke tvrtke Nielsen, koja prati trendove kupnje, sugeriraju da bi se stvari na tržištu mogle promijeniti. 

Naime, u razdoblju od 12 tjedana zaključno s 18. svibnja, prodaja organskog mlijeka porasla je za gotovo 4%, za razliku od blagog pada u ukupunoj kategoriji kravljeg mlijeka.  

Povjerenje potrošača je nedavno ponovno poraslo, piše AHDB, ali je ujedno i osjetljivo budući da bi daljnji ekonomski šokovi i neizvjesnosti mogli ponovno smanjiti potražnju. 

"Za poljoprivrednike koji razmišljaju o prijelazu s konvencionalne na organsku proizvodnju, važno je razumjeti tržište na koje žele ući i kako potražnja potrošača utječe na ukupni ekonomski ciklus", poručuju u ovoj organizaciji. 


Tagovi

Ekološko mlijeko Organsko mlijeko Ujedinjeno Kraljevstvo Potražnja Pad proizvodnje Premije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.