Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mlijeka
  • 10.07.2024. 18:00

Padaju cijene mlijeka - na Novom Zelandu kolju muzne krave

Jedna država ima najveći utjecaj na cijene mlijeka. Šire vlastitu proizvodnju jer žele biti neovisni o uvozu

Foto: Shutterstock/Toa55
  • 470
  • 64
  • 0

Cijene mliječnih proizvoda padaju na najvažnijoj međunarodnoj burzi mlijeka, Global Dairy Trade (GDT) na Novom Zelandu. Prvo su sredinom lipnja pojeftinili za blagih 0,5 posto, a onda početkom srpnja indeks je pao još 6,9%. To je najveći pad od kolovoza prošle godine. Indeks cijena na GDT sada iznosi prosječnih 3.782 američkih dolara/t (3.496 €/t, op.ur.), piše Agrarheute

Najveći utjecaj ima pad cijena maslaca za 10,2% na prosječnih 6.546 USD/t (6.051 €/t). Trend prati i bezvodna mliječna mast (maslo), cheddar i razna mlijeka u prahu. 

Nema potražnje iz Kine?

Uzlazni trend cijena mlijeka lagano je usporio u drugom kvartalu 2024., naveo je Rabobank u svom globalnom izvješću u svibnju. Tada su predvidjeli da će se oporavak biti spor, a što potvrđuje situacija na tržištu. 

Veliku ulogu u svemu igra Kina koja širi vlastitu proizvodnju mlijeka kako bi bila neovisna o uvozu, a čime se smanjuje potražnja na svjetskom tržištu. 

TISUP: Otkupne cijene mlijeka i dalje su u blagom padu

Posljednja najveća kupnja na GDT došla je iz jugoistočne Azije i Oceanije, a ne Kine. Ta je država inače s Novog Zelanda uvozila mnogo mliječnih proizvoda, posebno mlijeka u prahu. To znači da na Novom Zelandu ostaje višak ponude te dolazi do veće konkurencije s EU-om i SAD-om. Kako proizvodnja ne bi usporila, potrebno je da potražnja dođe s nekog drugog dijela svijeta.  

NZ smanjuje proizvodnju 

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), Novi Zeland ne samo da je nedavno snizio prognozu cijene mlijeka, nego je ono u travnju manje proizvedeno, za 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Analitičari smatraju kako se ta zemlja prilagođava novim uvjetima

Trenutačni podaci o klanju pokazuju da Novi Zeland smanjuje ovu proizvodnju. Naime, u travnju su zaklali više muznih krava nego u istom mjesecu u posljednjih 6 godina. U odnosu na isti mjesec prošle godine bilo je 33,5 posto više klanja. 


Tagovi

Cijena mlijeka Tržište mlijeka Kina Utjecaj Pad proizvodnje Novi Zeland Situacija s mlijekom


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.