Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Infulenca ptica
  • 23.11.2023. 11:35
  • Grad Zagreb, Zagreb

Peradari traže veću informiranost i obeštećenje zbog ptičje gripe, a plaši ih gradnja mega farmi

Iskazali smo bojazan zbog najavljenih investicija mega farmi koje bi mogle uzrokovali kolaps domaćeg peradarstva, veći nego ptičja gripe, izjavio je predsjednik Odbora za peradarstvo u HPK, Dražen Čurila.

Foto: Depositphotos/monticello
  • 1.284
  • 106
  • 0

Predstavnici Odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede zatražili su, kažu, veću informiranost i obeštećenje poljoprivrednika zbog ptičje gripe te upozorili kako se one ozbiljno širi u brojnim državama članicama.

Zatraženo je i uvođenje dodatnih mjera za dobrobit životinja i financiranje Newcastle naređenih mjera, kao i uvođenje sektorskog natječaja za investicijske mjere, priopćeno je iz HPK. Također, s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i njezinim suradnicima razgovarali su o mogućnosti uvođenja sektorskih natječaja za investicijske mjere u peradarstvu.

Bojazan od mega farmi

Navode da je na sastanku dogovoreno da će se pojačati obavijesti proizvođačima o naređenim mjerama. 

"Iskazali smo bojazan zbog najavljenih investicija mega farmi ukrajinskih poduzetnika koji bi prema procjenama stručnjaka uzrokovali kolaps domaćeg peradarstva, veći nego ptičja gripe, ne samo u Hrvatskoj već i Sloveniji i Austriji", izjavio je predsjednik Odbora Dražen Čurila.

Isto tako, kaže, zatražili su i veće analize uvozne robe, te će poslati i dodatni zahtjev za povećanim nadzorom pilećeg mesa i jaja zbog influence.

Peradari smatraju kako neke investicijske mjere za sektor država može uvesti putem Strateškog plana, te da je moguće pronaći sredstva putem nacionalne omotnice. Jedan od prijedloga je i financiranje povećanih troškova koji nastaju uslijed napora proizvođača da smanje transportni mortalitet, pojašnjavaju iz HPK.

Mogućnost dodatnih bodova na natječajima

Dodano ističu kako su od strane predstavnika Ministarstva informirani da nisu mogući sektorski natječaji, ali s obzirom na to da peradari, kopitari i ovčari/kozari nisu do sada imali sektorske natječaje može se razmišljati o dodatnim bodovima, na postojeće natječaje. Tako bi se u budućnosti trebala pustit dva investicijska natječaja i to jedan za drugim čime bi se olakšale investicije u sektor.

Ptičja gripa potvrđena na farmi purana u Brodsko-posavskoj županiji

U HPK ističu kako su im predstavnici Ministarstva poljoprivrede objasnili kako nemaju uvid u kojoj je fazi razvoj dvaju spomenutih mega farmi, međutim obvezali su se kako će nastojati očuvati konkurentnost i neovisnost domaće proizvodnje.

Inače, na Vindonovoj farmi purana u Slavonskom Kobašu u tijeku je eutanazija ove peradi. Riječ je o više od 19 tisuća purana u osam objekata. 


Tagovi

HPK Ministarstvo poljoprivrede Sastanak Ptičja gripa Obeštećenja Mega farme


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.