Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarska industrija
  • 14.01.2024. 15:00

Poljska ruši rekorde u proizvodnji brojlera

Inkubatorske stanice ne mogu zadovoljiti potražnju za jednodnevnim pilićima i moraju ih uvoziti. Poljska je na vrlo visokom mjestu u svijetu po izvozu peradi.

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot
  • 1.094
  • 74
  • 0

Poljska peradarska industrija ruši rekorde kada je proizvodnja i izvoz brojlera u pitanju. Skoro 136 milijuna ovih pilića izleglo se na farmama peradi u ovoj državi u listopadu 2023.,  što je 9 milijuna više nego u rujnu i 10 milijuna više nego prethodne, izračunala je Poljska nacionalna komora peradara i proizvođača stočne hrane (KIPDiP), piše Poultry World.

Rekord mjesečne proizvodnje

Broj iz listopada je rekordan, a takav bi mogao biti i godišnji, prognozira KIPDIP, računajući da će do kraja godine u zemlji biti zaklano oko 1,5 milijardi jedinki.

"U proteklih osam godina povećana je proizvodnja peradi za skoro 50 posto", komentirala je Katarzyna Gawrońska, direktorica komore. Navela je da Poljska nije samo najveći europski proizvođač mesa brojlera, nego je njena peradarska industrija najbrže rastuća u Europskoj uniji.

Strahuju od 2024. 

Stanje je takvo da inkubatorske stanice ne mogu zadovoljiti potrebu za jednodnevnim pilićima i moraju ih uvoziti. Zemlja proizvodi dvostruko više mesa peradi nego što je potrebno za njihove vlastite potrebe, a u 2023. bila je sedmi najveći proizvođač brojlera u svijetu.

Također, na trećem je mjestu po globalnom izvozu peradi, iza SAD-a i Brazila, komentirao je Krzysztof Badowski, iz konzultantske kompanije Strategy & Polska. Naveo je da će u 2024. glavni izazovi za industriju biti povećanje troškova hrane i energije. Gawrońska je upozorila da bi kombinacija faktora mogla ugroziti rast proizvodnje i izvoza, posebno rast vrijednosti zlota u odnosu na strane valute.

Pažnju sve više privlače i patke. U 2022. godini je izleganje povećano za 71 posto, a ovaj trend će se vjerojatno održati tijekom 2024. Treba istaknuti da je vrijednost uzgoja pataka oko 50 puta manja od proizvodnje brojlera.


Tagovi

Poljska Peradarska industrija Proizvodnja jednodnevnih pilića Brojleri Proizvodnja brojlera Izvoz brojlera


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje