Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 19.07.2023. 08:45

Pooštrene mjere suzbijanja ASK u Hrvatskoj - naređena preventivna usmrćivanja svinja

Donesena je nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u zonama zaštite i zonama ograničenja.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
  • 6.395
  • 368
  • 0

Na snagu je stupila nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, a Vlada je osigurala 7,5 milijuna eura pomoći proizvođačima zbog eutanazija životinja te posebne naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja ASK kod divljih svinja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Nove mjere, pojašnjavaju, odnose se na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja na gospodarstvima, kao i mjere sigurnosti koje se moraju primjenjivati u lovištima.

Tako je dozvoljeno držanje svinja u zoni zaštite i nadziranja isključivo na objektima više biosigurnosne kategorije 3 i 4, pri čemu će se onima koji udovoljavaju za kategoriju 3 te svim dodatnim uvjetima biosigurnosti omogućiti rekategorizacija.

U svrhu sprječavanja daljnjeg širenja zaraze na objektima visokog rizika i to na neregistriranim i nekategoriziranim te onima kategorije 0, 1 i 2 smještenim na području zona zaštite, naređuje se preventivno usmrćivanje svih zatečenih grla.

Također, na objektima kategorije 0, 1 i 2 smještenim na području zona nadziranja, a koji nisu epidemiološki povezani s pozitivnim objektima te ukoliko u proteklih 15 dana od dana kliničkog pregleda životinje nisu pokazivale znakove bolesti i nije bilo uginuća, naređuje se uklanjanje svih svinja zatečenih na objektu, u klaonici određenoj od strane Ministarstva poljoprivrede smještenoj na području zone nadziranja, najkasnije u roku od 15 dana od provedenog popisa.

Što donosi nova Naredba pročitajte ovdje

S tim da se meso tih životinja mora preraditi u objektu klanja ili objektu za preradu određenom od strane Ministarstva poljoprivrede.

Zaraza izbila zbog ljudske pogreške

Afrička svinjska kuga trenutno je potvrđena na 112 gospodarstava, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, jučer je u dnevniku HRT-a istaknula da je zona ograničenja cijela ta županija.

"Bez ikakve namjere da se upire prstom, epidemiološko istraživanje je pokazalo da je u Hrvatskoj riječ o ljudskoj pogrešci. To znači da bolest nije unesena putem divljih svinja i to je definitivno potvrđeno epidemiološkim istraživanjem", rekla je. 

Otkrila je i da je na području Drenovaca bolest zabilježena u 81 gospodarstvu, a još 10 na području Gunje. "Više od 80 posto je riječ o istom žarištu", navela je dodajući da je prema podacima od ponedjeljka, dosad eutanizirano 2.281 svinja.


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Nova naredba o mjerama kontrle Preventivno usmrćivanje Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".