Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fajferica
  • 23.01.2024. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Populacija crne slavonske svinje u padu 20 posto

Trenutna populacija crne slavonske svinje je u padu zbog afričke svinjske kuge, čulo se na okruglom stolu pod nazivom "Fajferica se vraća kući". Kako to proizvođači mogu iskoristiti?

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 909
  • 89
  • 0

Fajferica ili crna slavonska svinja postoji već 150 godina, a u njezinu čast u Osijeku je održan okrugli stol pod nazivom "Fajferica se vraća kući" čiji je organizator bila Udruga Korijeni pustare.

"Naš zadatak je da ju zadržimo u izvornom obliku i da od nje napravimo podlogu sirovinu za proizvodnju autohtonih i drugih proizvoda", rekao je za Televiziju Slavonije i Baranje Dominik Knežević, predsjednik Udruge uzgajivača crne slavonske svinje "Fajferica". Kako je dodao, u zadnje vrijeme raste značaj i svježeg mesa od ove pasmine, a pogotovo jer ga je prepoznala mlađa populacija hrvatskih kuhara.

Izv.prof.dr.sc. Vladimir Margeta s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek kazao je da upravo fajferica ima najveću perspektivu u Slavoniji od svih pasmina svinja. "Pogotovo u kontekstu zdrave prehrane i ekološkog svinjogojstva. Naravno da još uvijek treba puno raditi, ali temelji su dobro postavljeni i već sada se pokazuje da ljudi cijene domaće i tradicionalno te da su spremni platiti za takvo meso", pojasnio je. 

Kaže, sinergija između uzgajivača i znanstvenika je dobro postavljena i to na obostrano zadovoljstvo. Međutim, trenutna populacija crne slavonske svinje je u padu zbog afričke svinjske kuge i to za oko 20 posto, čulo se na okruglom stolu.

Kako je istaknuto, ta bi se situacija mogla iskoristiti za početak nove svinjogojske proizvodnje u Slavoniji pri čemu svoje mjesto ima i uzgojni program u budućem razvoju fajferice.

"Ona ima vrlo važno mjesto osobito na značaj dobrobiti životinja, a tu se u velikom obimu razmišlja o držanju svinja na otvorenom", napomenuo je Dragan Solić, načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu za STV. 

Članovi Udruge Korijeni pustare trenutno rade na izgradnji muzeja na otvorenom Pustarački čošak gdje bi objedinili sve segmente života na pustarama.

"Od vjerskog, spomen ploča svima onima koje su postojale od industrije koja je bila ondje razvijena. Zatim ćemo imati veliki đeram. Nadamo se da ćemo time privući turiste, ali i lokalno građanstvo kako bismo prezentirali pustare od nastanka do nestanka", zaključila je Kristina Delalić Vetengl, predsjednica Udruge Korijeni pustare.

Više pogledajte u videoprilogu Televizije Slavonije i Baranje:


Tagovi

Fajferica Crna slavonska svinja Okrugli stol Dominik Knežević Dragan Solić Vladimir Margeta Kristina Delalić Vetengl


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje