Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od predatora
  • 21.09.2024. 16:00

Posebne ogrlice potjerat će vukove od stada pomoću specifičnih mirisa

Proizvod na bazi feromona, koji drži vukove podalje, postavlja se u poseban dispenzer i jednostavno pričvršćuje na ovratnike ovaca, koza ili krava. Saznajte kako funkcionira

Foto: Shutterstock/Tomas Hulik ARTpoint
  • 411
  • 42
  • 0

Opasnost od napada velikih predatora na stoku mogla bi se uskoro značajno smanjiti, najavio je švicarski poljoprivredni proizvođač Agroline. U partnerstvu s biotehnološkom kompanijom Tibio i znanstveno-savjetodavnim poduzećem Studio Alpino, razvili su rješenje za zaštitu domaćih životinja od napada.

Kako navode, inovativnost ovog proizvoda leži u korištenju feromona - specifičnih mirisa koje s visokom učinkovitošću drže velike mesojede, kao što je vuk, na sigurnoj udaljenosti od blaga.

Zaštita stada

Proizvod na bazi feromona, koji drži vukove podalje, postavlja se u poseban dispenzer i jednostavno pričvršćuje na ovratnike ovaca, koza ili krava. Nakon postavljanja, kontinuirano otpušta mirise koji simuliraju vučji teritorij, čime se značajno smanjuje rizik od napada.

"Ovratnik ne pruža 100-postotnu zaštitu od napada vukova, ali poljoprivrednicima možemo pružiti djelotvoran dio rješenja u obrani stada", kaže predsjednik uprave Agrolinea, Christian Saglini. Kako navode u priopćenju, praktični testovi pokazuju učinkovitost od 50 do 60%. 

Upotreba feromona u poljoprivredi

Feromoni su mirisne tvari koje ispuštaju živa bića, a u poljoprivredi se već dugo uspješno koriste za zaštitu bilja. Neki od njih djeluju kao mamci, dok drugi imaju odbojno djelovanje. Na primjer, mamci s feromonima pomažu u suzbijanju štetnika i praćenju njihovih populacija.

Agroline koji je najavio proširenje primjene feromona na zaštitu od divljih životinja, planira plasirati ovaj proizvod na tržište već ove godine. "Ovaj pristup mogao bi igrati važnu ulogu u budućem upravljanju velikim predatorima”, zaključio je izvršni direktor tvrtke Tibio, Davide Städler.


Tagovi

Zaštita stada Zaštita od vukova Švicarska Feromoni Ovce Koze Krave Davide Städler Christian Saglini


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.