Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 19.08.2023. 16:30

Postupak pri teljenju: Na što obratiti pažnju?

Učestalim lijeganjem, ustajanjem i okretanjem glave prema zadnjem dijelu tijela, krava daje znak skorog teljenja.

Foto: Gordana Nastić
  • 4.066
  • 209
  • 0

Neposredan znak skorog teljenja krave je njena uznemirenost. Ona se manifestira učestalim lijeganjem, ustajanjem i okretanjem glave prema zadnjem dijelu svoga tijela. Pred sam čin se u njenim sisama pojavljuje kolostrum i tada se može očekivati i sam početak teljenja.

Da se treba uskoro oteliti vidi se i po njenom izgledu. Tada su gladne jame povećane i upale, a dijelovi sapi oko repa i križa su ulegnuti, jer su se mišići olabavili kako bi se omogućila veća elastičnost porođajnih puteva i lakše izbacio plod.

"I kravlje vime je poraslo i nabreklo zbog bržeg nalijevanja mleijkom, što izaziva bol, a može dovesti i do njegove upale, pa se preporučuje blago masiranje nekom ljekovitom mašću, izmuzavanje ili šetnja. Usmine rodnice su natečene i na jedan-dva dana pred teljenje iz njih se cijedi gusta sluz", ističe stručni savjetnik za stočarstvo Ivica Tomić.

Mjesto bez propuha

On savjetuje stočarima da kravu na sedam do 10 dana pred teljenje obavezno odvoje od ostalih životinja na uređeno mjesto gdje će se to obaviti. Na velikim farmama, prema njegovim riječima, krave se tele u porodilištima, dok se na individualnim gospodarstvima to obavlja u posebnoj prostoriji ili se u jednom dijelu staje prave boksovi u kojima se odvija teljenje i odgajanje teleta na sisi.

Mjesto ne smije biti izloženo propuhu jer ono šteti teletu i kravi. Prije nego što se krava dovede na ovo mjesto ono mora biti dobro očišćeno, oprano i dezinficirano, da bi se onemogućilo eventualno inficiranje teleta pri samom činu, a također i zbog otvaranja reproduktivnih organa životinje. Na pod se stavlja suha i čista slama, koja se po teljenju uklanja zajedno s posteljicom i odmah zakopava ili spaljuje, a na njeno mjesto se unosi nova i suha prostirka.

Tomić također smatra da je prisutnost čovjeka poželjna, kako bi mogao pomoći kravi i teletu ako je to potrebno. Za tu priliku neophodno je da ima čistu odjeću na sebi i pribor za pomaganje: čistu i mlaku vodu, sapun i neki dezinficijens, konopce za izvlačenje teleta (jedan-dva), koji moraju biti prokuhani i namazani uljem. Prije početka teljenja treba pripremiti kravu tako što joj se uskraćuje hrana i voda, a dijelovi tijela oko genitalija operu otopinom dezinficijensa i obrišu čistim ručnikom.

"Pri teljenju se kravi može pomoći tako što se, nakon konstatacije da je teljenje normalno, lagano povlači tele za noge i to samo onda kada krava ima porođajne trudove. Ako je porođaj otežan, treba pozvati veterinara", savjetuje Tomić i poručuje da se tek oteljenom teletu odmah mora skinuti sluz i dijelovi opne s njuške kako ih ne bi udahnulo, a zatim se primakne kravi da ga oliže. Poslije toga se uklanja posteljica, ako je izbačena, mokra prostirka, a unosi nova suha slama.

Teletu se odmah mora skinuti sluz i dijelovi opne s njuške

"Nakon teljenja krava je najčešće žedna, pa joj treba ponuditi malu količinu mlakog napoja od mekinja ili neprosijanog brašna. Kada se tele osuši treba ga izmjeriti, a zatim mu pomoći da posisa majku. Prije toga se iz sisa izmuze po nekoliko mlazeva da se otčepe i da se eventualno istisnu mikroorganizmi u papilama", kaže Tomić i podsjeća stočare da se prvih dana preporučuje sisanje po volji. Rijetko sisanje može dovesti do presisavanja i proljeva, a nedovoljno opet može izazvati zatvor.

Posebna hranidba krave nakon teljenja

On ističe da stočari u ovom razdoblju posebnu pažnju trebaju obratiti na vime krave, koje se po teljenju jako nalijeva. Ako tele ne može potpuno posisati, vime treba malo izmusti, ali ne potpuno, i namazati vazelinom ili svinjskom mašću. Samo u nuždi treba pribjegavati oštrim mastima koje sprječavaju upalu vimena. Pravilnom i postepenom hranidbom krave, vimenu se omogućuje normalna funkcija i sprječava naglo lučenje mlijeka i eventualna upala.

"Prvih 14 dana po teljenju krava se čisti putem iscjetka smeđecrvenkaste sluzi iz stidnice. To se odvija pod utjecajem lakih kontrakcija maternice, sve dok se ne očisti od svih tragova posteljice, koja obično izađe tijekom prvih nekoliko sati po teljenju, a najkasnije tijekom prva dva dana. Ako zaostane i dalje, treba pozvati veterinara da ju izvadi i očisti maternicu od tragova posteljice u raspadanju", savjetuje i dodaje da po teljenju treba obratiti posebnu pažnju na hranidbu krave.

Ona prvih dana mora biti ograničena po količini, ali mora biti kvalitetna i lako probavljiva. Najbolje je dobro sijeno i prekrupljena mješavina žitarica, dok se napajanje mora obavljati samo mlakom vodom.


Tagovi

Teljenje Ivica Tomić Teljenje krave Što činiti Očistiti staju Kako ide teljenje


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz sektora poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gospodarstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#životinje
Boje slavonije 🦋