Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 11.12.2023. 10:15

Potpore za svinje većih klaoničkih težina u javnom savjetovanju

Omogućit će se nadoknada gubitka prihoda za svinje većih završnih težina otpremljenih na klanje iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca 2023., navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 1.027
  • 55
  • 0

Prijedlog Pravilnika o provedbi Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge pušten je u javno savjetovanje.

"Njegovom provedbom omogućit će se nadoknada gubitka prihoda za svinje većih završnih težina otpremljenih na klanje iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca 2023.", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja koja uzgajaju tovne svinje. Svi oni moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
  • upis u Registar objekata (farmi)
  • objekti u kojima drže svinje nalaze se u zoni primjene naređenih mjera
  • isporučili su, s farmi upisanih u JRDŽ na klanje u klaonice određene za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge, grla svinja koja su u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene klaoničke mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

Za potporu su prihvatljiva grla tovnih svinja koja su:

  • isporučena s farmi u zoni ograničenja upisanih u JRDŽ na klanje u odobrene objekte za klanje papkara određene za umanjene rizika od afričke svinjske kuge u razdoblju od 1.10.2023. do 31.12.2023. godine,
  • imaju evidentirano izlučenje u JRDŽ-u na klanje i
  • u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

Kako stoji u prijedlogu, za potporu je prihvatljivo do 500 grla tovnih svinja po korisniku. Iznos potpore utvrđuje se na način da se umnožak težine grla živih svinja isporučenih izravno u klaonicu i jediničnog iznosa od 2,15 eura/kg žive vage umanji za druga plaćanja za iste prihvatljive troškove ako postoje.

Nadalje,  u izračunu iznosa potpore težina se procjenjuje na masi do prvih 500 svinjskih trupova evidentiranih na liniji klanja u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca 2023. godine, a koji su u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

U izračunu težine živih svinja masa trupova evidentirana na liniji klanja iskazuje se kao težina koristeći prosječan randman prema podatcima Državnog zavoda za statistiku koji iznosi 78 posto.  Iznos potpore ne može premašiti 100 posto prihvatljivog troška i ne može biti veći od 2,15 eur/kg težine živih svinja.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 16. prosinca, napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Afrička svinjska kuga Veće klaoničke težine Tov svinja Program potpore Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled