Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 30.07.2024. 17:40
  • Vukovarsko-srijemska, Retkovci

Potvrđen novi slučaj afričke svinjske kuge u Hrvatskoj

U tijeku je eutanazija svinja na zaraženom objektu.

Foto: Shutterstock/ArtbyPixel
  • 981
  • 66
  • 0

Imamo novi slučaj afričke svinjske kuge.

Kako javlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, zaraza je potvrđena na objektu u naselju Retkovci u općini Ivankovo nedaleko Vinkovaca. 

Sumnja na ASK prijavljena je jučer 29. srpnja, te je, kažu, neposredno po prijavi provedeno uzorkovanje. Na objektu se u trenutku postavljanja sumnje nalazilo 37 svinja.

"U tijeku je provedba usmrćivanja svinja na zaraženom objektu i drugih mjera kontrole, utvrđivanje kontaktnih epidemiološki povezanih objekata te određivanje zone zaštite i zone nadziranja u krugu od 3 i 10 km oko zaraženog objekta", navode. 

Ističu i da apeliraju na pojačani oprez svih koji drže svinje te da je potrebno svaku promjenu zdravstvenog stanja i uginuća svinja odmah prijaviti veterinaru te se pridržavati biosigurnosnih i svih drugih mjera određenih Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatsko. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Zaraza Novi slučaj Virus Eutanazija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".