Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 30.06.2023. 14:30
  • Vukovarsko-srijemska, Županja

Povećava se broj eutanaziranih svinja, ali i sumnja na zarazu na još gospodarstava

U Županji je danas održana prva sjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge.

Foto: Depositphotos/Fahroni
  • 2.157
  • 200
  • 0

"Na osam gospodarstava na kojima je utvrđena pojava afričke svinjske kuge eutanazirano je ukupno 236 svinja, a prema posljednjim informacijama sumnja se na pojavu bolesti na još 6 gospodarstava", izjavila je ministrice poljoprivrede Marija Vučković nakon danas, u Županji, održane prve sjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje ASK. 

Podsjetila je da je na snazi Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje zaraze i Rješenje o određivanju zona ograničenja koja se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije, a u koordinaciji s Državnim inspektoratom i ovlaštenim veterinarima nastavlja se činiti sve kako bi se spriječilo širenje i što prije suzbila bolest koja predstavlja prijetnju sektoru svinjogojstva.

Naredba o mjerama sadrži niz ograničenja, a neka od njih su premještanje svinja, klanje u klaonici i na objektu za vlastite potrebe, premještanje svježeg mesa i mesnih proizvoda izvan zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska županija) i druge.

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjana Karačić, navele je da će ovisno o epidemiološkoj situaciji u narednom vremenu modificirati Naredbu i Rješenje.

"Kontinuirano zaprimamo informacije i procjenjujemo rizik te ćemo eventualno odrediti izuzeća za ona gospodarstva koja u potpunosti udovoljavaju biosigurnosim mjerama i čiji promet neće povećati epidemiološki rizik. Ministarstvo je odredilo i dodatnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, osiguravši dodatna sredstva za dezinfekciju i zaštitu“, istaknula je. 

Iz Ministarstva navode i da je osim osnivanja Nacionalnog kriznog stožera osnovan i Lokalni krizni stožer za područje Vukovarsko-srijemske županije čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge na lokalnoj razini. 

Kažu i da je kroz kampanju podizanja svijesti o ASK educirano više od 1.500 lovaca, veterinara, veterinarskih inspektora i držatelja svinja. Također izdvajaju značajna financijska sredstva kako bi se unaprijedila biosigurnost na farmama svinja i time smanjio rizik te je broj objekata najniže kategorije sigurnosti smanjen za 25 posto.

"U posljednje četiri godine na ASK je pretraženo preko 30.000 uzoraka od uginulih domaćih svinja i 17.000 uzoraka od odstrijeljenih divljih svinja", stoji u priopćenju. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Eutanazija Zaraza Marija Vučković Tatjana Karačić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).