Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 17.06.2024. 11:00

Pravilnik o utvrđivanju naknada za šumu i šumsko zemljište - neprovediv?

Istječe rok za predaju zahtjeva za mjeru koja je na neki način trebala nadoknaditi manjak potpora koje imaju zakupci krških pašnjaka za pašarenje.

Foto: Blanka Kufner (ilustracija)
  • 304
  • 15
  • 0

S današnjim danom, 17. lipnja, istječe rok za predaju zahtjeva za novi obračun iznosa cijene zakupa šumskog zemljišta za pašarenje prema izmjenama i dopunama Pravilnika o utvrđivanju naknada za šumu i šumsko zemljište. 

Pomalo i mjera koja je ostala u sjeni, za cilj ima na neki način nadoknaditi manjak potpora koje imaju zakupci krških pašnjaka. Činjenica je, naime, da netko primjerice ima u zakupu 10 hektara i za toliko plaća zakupninu, no tek 6 je doista iskoristivo i za tih 6 ha ima pravo na potporu. 

Stoga je u ožujku osmišljena izmjena kojom je dodan članak da se zakupnina u svrhu pašarenja, prilikom utvrđenja ili promjene prihvatljive površine pašnjaka, može izmijeniti po zahtjevu zakupnika ili zakupodavca. 

Predizborna mjera? 

Utvrđuje se kao umnožak ugovorene cijene i prihvatljive površine pašnjaka, a koju utvrđuje tijelo nadležno za evidenciju uporabe poljoprivrednog zemljišta.

Uglavnom, kako stoji u Pravilniku kojeg je donijela bivša ministrica poljoprivrede Marija Vučković, "zakupnik koji je u zakupu šumskog zemljišta na temelju važećeg ugovora o zakupu šumskog zemljišta u svrhu pašarenja kojemu je cijena zakupa obračunata sukladno odredbama Pravilnika o utvrđivanju naknada za šumu i šumsko zemljište može u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika podnijeti zahtjev javnom šumoposjedniku za obračun cijene zakupa sukladno odredbama ovog Pravilnika".

"Pravilnik je neprovediv. Donesen je u predizborno vrijeme, ministrica donijela preko koljena za malo začepiti usta nekim nezadovoljnicima i ja ne vidim veliku korist od cijele priče", komentira nam predsjednik Odbora za krške pašnjake Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Kušeković

Održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede - što je dogovoreno za krške pašnjake?

Ono što su ljudi očekivali je da će im se priznati cijela površina za dobivanje potpora što je daleko veći iznos nego će se dobiti eventualnim umanjenjem cijene zakupnine. 

Tko će to izračunati? 

Ujedno, pita, tko će to izračunati? Nakon što se preda zahtjev u Hrvatske šume, opet treba doći do Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja još nije riješila ni pitanja isplate potpora! 

"Bavimo se formom, a ne sadržajem. Situacija na terenu je takva da ima više ugovora o zakupu na jednoj ARKOD čestici, da su različiti koeficijenti iskoristivosti. Trebalo bi oformiti vrhunski tim matematičara koji će prvo riješiti te izračune, a radi minimalnih ušteda. Čak i kad bi se izračunalo, u konačnici će doći u APPRRR koja će to, kad vidimo kako ne isplaćuje potpore, riješiti - kad?!", opisuje Kušeković. 

Dodaje i da tu nema riječi o nekakvom povratu novca već eventualnom budućem umanjenju zakupnina, no za koje sumnja da će itko dočekati. 

Pitanje krških pašnjaka, naglašava, izrazito je kompleksno. To je bila mjera u sklopu brojnih predizbornih obećanja i teško je za očekivati da će novom ministru, Josipu Dabri ova tema biti u fokusu interesa "jer prema svim najavama, u sljedećem razdoblju rješavat će se problemi poljoprivrednika u Slavoniji i one vrste poljoprivredne proizvodnje tipične za to područje".


Tagovi

Pravilnik Šumsko zemljište Zakup Pašarenje Mladen Kušeković Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"