Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održavanje štale
  • 13.08.2024. 07:30

Prljavi dio na kravi pokazuje gdje je problem u štali?

Uredna krava znači - vrijedan vlasnik! Možda, ali ne samo to.

Foto: Shutterstock/Alexey Pevnev
  • 1.850
  • 173
  • 1

Čista dlaka, od roga do papka, znak je dobrog zdravlja životinje i najboljeg održavanja higijene. Nasuprot tome, zaprljanja za njih predstavljaju stres i mogu dovesti do ozbiljnih problema, uključujući i bolesti vimena, iritacije kože te smanjenje produktivnosti, piše Agrarheute

Ovisno o težini bolesti, troškovi liječenja mogu iznositi od 200 do preko 500 eura po grlu, tijekom jedne laktacije. U najgorem slučaju, bolest može dovesti do prerane eutanazije. Pa sada razmislite koliko se isplati biti "lijen domaćin". 

Propusti u održavanju

Uzroci prljavih nogu, vimena, prsa i trbuha, najčešće se mogu pronaći u loše održavanim površinama za ležanje i prljavim hodnicima staja. Primjerice, prekomjerna količina izmeta i urina na hodnicima pokazatelj je da se štala rijetko čisti.

Čista staja bitna je za zdravlje životinja (Foto: Depositphotos/budabar)

Jasno vidljive promjene boje krzna, velike mrlje i naslage prljavštine na stražnjim nogama ukazuju na loše upravljanje objekotm. Jedan od uzroka može biti nedovoljna ili nepravilno raspoređena stelja, odnosno slama koja služi kao ležaj za stoku. Ako se takve pojave javljaju u određenom vremenskom razdoblju, to također može biti povezano s promjenom u hranidbi. 

Uzroci problema prema dijelovima tijela

Prljavo vime i trbuh često je rezultat neadekvatne hranidbe. U tim slučajevima preporučuje se provjeriti omjer obroka i prilagoditi ga po potrebi. 

Prljavština na leđima može biti rezultat loše klime u objektu, kao i visokog zagađenja prašinom. Kako bi se spriječili ovi problemi, važno je koristiti stelju s niskim udjelom prašine te osigurati dobru cirkulaciju zraka, izbjegavajući pritom prekomjernu vlažnost. Također, korištenje četki za čišćenje može dodatno doprinijeti poboljšanju dobrobiti goveda.

Ako je stražnji dio prljav, to može ukazivati na nedovoljno čišćenje ili premale boksove. Pazite da prostor za ležanje bude čist i da se hodnici iza ležajeva redovno čiste od izmeta i prljavštine. Osim toga, boksovi (dužina, širina, položaj prečke za vrat) moraju biti prilagođeni veličini životinja.

Pregledavati krave

Dugoročno, prljava dlaka može značajno narušiti dobrobit krava. Povećava se svrbež, termoregulacija je poremećena, a tkivo postaje iritirano zbog izmeta. U najgorem slučaju, može doći do gnojnih upala kože uzrokovanih masivnom bakterijskom infekcijom.

Što znače za proizvodnju mlijeka i kako ograničiti pojavu lezija na vimenu?

Posebno je važno obratiti pažnju na čistoću vimena, jer to direktno utječe na zdravlje životinja i higijenu mlijeka.


Tagovi

Higijena štale Prljava krava Zaprljano vime Čista krava Prljavo vime Stres krava Održavanje čistoće


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žurim da prva zaplivam #RuralFoto #životinje